AK Parti, MHP olmamalı...

Başlığa bakıp, MHP’nin “olunmaması gereken” bir parti olarak değerlendirildiğini asla düşünmeyin!.. Gazeteciyim, partileri, siyasetteki yerlerine göre değerlendiririm ve o yerlerin de önemli olduğuna...

Başlığa bakıp, MHP’nin “olunmaması gereken” bir parti olarak değerlendirildiğini asla düşünmeyin!.. Gazeteciyim, partileri, siyasetteki yerlerine göre değerlendiririm ve o yerlerin de önemli olduğuna inanırım. 

MHP, merhum Alpaslan Türkeş liderliğinde 1969 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adını değiştirerek Türk siyasi yaşamındaki yerini aldığında 14 yaşında bir ortaokul öğrencisiydim ve rahmetli babamın yakın dostlarından bazıları Adana’daki o toplantının heyecanlı anılarını evimizdeki sohbet masalarında hayli paylaşmışlardı.

MHP, Türk milliyetçi hareketinin “tepkici” kanadını o yıllardan bugüne temsil ediyor ve Türk siyasi yaşamındaki meşru çizgisi asla tartışılamaz.

Seçmen, bu partiye, koalisyon ortaklıkları dışında tek başına ve belirleyici bir iktidar şansı da tanımadı bugüne kadar...

MHP tarzı partilerin siyasette ulaşacağı sınırlar var. Seçmen, Türkiye gibi çok kültürlü bir toplumda “sert milliyetçi söylemlerin”, toplumsal fay hatlarının derinleşmesine neden olacağını öngörerek oyunu kullanır. Bir yanı ise, bu tür bir partinin varlığının “başka kesimlerin maceracı”senaryoları açısından iyi bir emniyet halkası oluşturduğunu düşünür.

Bu yönüyle baktığınızda, kurucu liderinin “her türlü milliyetçiliği ayağımın altına alıyorum” dediği AK Parti, bazı çok özel koşularda MHP’ye oy kaybetme riski taşır ama, düşünce zemini olarak aynı tabanın farklı tonunda bir parti olduğu sıradan bir önyargıdan ibarettir.

AK Parti, “demokratikleşme ve vesayet güçleriyle mücadelenin” partisidir. Etnik/dini gerginlik tuzağı, başka partiler açısından oy devşirme alanı olabilir ama, AK Parti için sonun başlangıcıdır.

AK Parti “Türkiye Türklerindir” demedi...

CHP ve MHP’nin güneydoğuda yaşadıkları siyasal zayıflık göz önünde bulundurulduğunda AK Parti’nin bütün Türkiye’yi kapsayan oy potansiyeli ile aynı zamanda bir Kürt partisi de olduğu gerçektir. 7 Haziran seçimindeki Kandil kaynaklı baskıcı politikalar ve silahla şantaj çizgisi bu bölgedeki geleneksel oy sistemini biraz değiştirmiş olsa da, iktidar partisinin HDP karşısındaki tek siyasi güç olduğu tartışılamaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan'ı ezdirmez, İsrail'i tehdit ettirmezler… 14 Eylül 2020 | 1.214 Okunma “Vekil devletler” çağında biz gidersek, İsrail de gider… 10 Eylül 2020 | 2.557 Okunma Bunun için “Yeniden Kuvvayı Milliye Ruhu” diyoruz… 07 Eylül 2020 | 2.594 Okunma S-400'leri derhal aktive edin, bunu da duyurun!.. 03 Eylül 2020 | 3.427 Okunma Bugün Trablus'ta en kritik gün… 31 Ağustos 2020 | 3.683 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar