Suudi Arabistan kime karşı silah alır?

Suudiler çok büyük rakamlar harcayarak silahlanıyor. Petrol fiyatları düşmüş, düşmemiş. Para azalmış azalmamış hiç önemli değil. Peki neden? Çok basit İran yüzünden. Suudi...

Suudiler çok büyük rakamlar harcayarak silahlanıyor. Petrol fiyatları düşmüş, düşmemiş. Para azalmış azalmamış hiç önemli değil. Peki neden? Çok basit İran yüzünden.

Suudi Arabistan, İran’a karşı silahlanıyor. Hem kendi için, hem de bir nevi kollarının altında olan Körfez Ülkeleri için. Bu konuda kendilerini tehdit altında hissediyorlar. Çünkü İran, adım adım ilerliyor. Şiilik ile harmanlanmış Farsi egemenliğini yaymaya çalışıyorlar. Artık Irak’ı bir anlamda onlar yönetiyor. Suriye’de inanılmaz etkinler. Suudi Arabistan’ın güney sınırı Yemen’de doğrudan veya dolaylı sıcak savaş içindeler. Hal böyle olunca da Suudiler durmadan silah alıyorlar.

İran da kendini tehdit altında hissediyor. Onların savunması da, yüzyıllardır bitirilemeyen Sunni-Şii ayrımında azınlıkta olan tarafta yer almaları. Şiilik ülkelerindeki en önemli tutkal. Çok parçalı bir demografik yapıyı başka türlü yönetemeyeceklerini düşünüyor olmalılar. Onlar da Suudiler ve dolayısıyla Sünniler ile çatışma olasığılı üzerinden kendi halklarını gaza getiriyorlar. Ve tabii geleneksel karşıtları Amerika da var bu denklemde. Amerika, taa Şah’ın devrildiği zamandan beri İran ile takışıyor. Bunda, elçiliklerinin basılıp diplomatlarının yıllarca rehin alınmasını unutmamalarının da payı vardır tabii ki.

Peki bu durumdan kim kârlı çıkıyor dersiniz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar