Sigara kağıdına neden vergi geldi?

Ev kadınları evde sigara sararak ayda 600 lira kazanmaya başlamış. Çünkü sigaraya bindirilen vergi ve zamlar böyle bir sektör oluşturmuş. İçki ve sigara devletlerin başlıca vergi gelirlerinden. O yüzden...

Ev kadınları evde sigara sararak ayda 600 lira kazanmaya başlamış. Çünkü sigaraya bindirilen vergi ve zamlar böyle bir sektör oluşturmuş.

İçki ve sigara devletlerin başlıca vergi gelirlerinden. O yüzden fiyatları bir hayli yüksek. Mesela İngiltere’de bir paket sigara yaklaşık 10 Pound. Yani 47 lira. İnanılmaz. O yüzden havalimanı girişlerinde İngiliz gümrük görevlileri bir tek kaçak olarak sigara ararlar. Bavullar açılır, sorular sorulur. Sigara fiyatının, bu zıkkımın ciddi sağlık sorunlarına yol açmasıyla da ilgisi vardır. Ama temel amaç “Madem halkı vazgeçiremiyoruz, bari kamu maliyesi para kazansın”dır. Londra’nın kenar göçmen mahallelerinde kaçak sigara pazarları kurulur. Genellikle Afrika kökenlilerin elindedir bu iş. Ama Türklerin de hatırı sayılır bir payı vardır.

O yüzden İngiltere’de birçok kişi sarma sigara içer. Avrupa’da sık sık içki almak için komşu ülkeye geçen insanlar görürsünüz. Arada sınır olmadığı için bavulları içki doldurup evlerine geçerler. Sigarada geçerli olan alkollü içkilerde de geçerlidir. 

Son vergi tartışmalarında sanki Maliye Bakanı akşam yattı, gördüğü rüya üzerine sabah vergi çıkardı gibi düşünülüyor. Belliki kaynak yaratması istenmiş. Kimse sahiplenmese de, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal eleştirileri tek başına göğüslemek zorunda kalsa da, bu bir hükümet kararı. Siyasi olarak artısı eksisi hesaplanmıştır herhalde. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar