Mesele sadece iklim değil daha anlamadınız mı?

Donald Trump, Amerika’yı Paris İklim Anlaşması’ndan çekecek. Arka planını bilmeyenler için anlaşılmaz uluslararası anlaşmalardan biri olarak yorumlanabilir. Ama öyle değil. Öncelikle dünyanın...

Donald Trump, Amerika’yı Paris İklim Anlaşması’ndan çekecek. Arka planını bilmeyenler için anlaşılmaz uluslararası anlaşmalardan biri olarak yorumlanabilir. Ama öyle değil.

Öncelikle dünyanın aklı başında insanları yıllar önce fark ettiler ki havalar ısınıyordu. Yani dünyanın ortalama ısısı yükseliyordu. Isı yükselince bir sürü de anormali beraberinde geliyordu. Araştırdılar, araştırdılar ve fark ettiler ki havada bulunan karbondioksit gibi zararlı gazlar arttığı için bunlar oluyordu. Peki, karbondioksit neden artıyordu? Çünkü insanlar kömür ve petrol gibi fosil yakıt kullanıyor, bunlar yanınca da havayı mahvediyordu. Buna bir de ağır sanayi tesisleri eklenince iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyordu.

Bu zengin ülkeler ilk önlem olarak kirli sanayi üretimlerini Çin, Pakistan, Bangladeş gibi paraya ihtiyacı olan, çevre kirliliğini çok da takmayan ülkelere yönlendirdiler. Sonra fark ettiler ki kirlenen hava kendilerinin de soluduğu aynı hava. En sonunda kendi ülkelerinde katı sınırlamalar getirdiler.

Bu zararlı gazlarla mücadelenin bir de yan etkisi vardı. Sanayi üretimini sınırlıyor veya geriletiyordu. Bir anlamda zararlı gaz salınımını engellemekten söz edilince, bu sanayii de engellemek anlamına geliyordu. Bu sanayinin kullanacağı enerji nereden ve kaça üretilecekti? Alternatifi, devasa paralar harcayıp filtre sistemlerine yatırım yapmaktı. Ama onun da hem inşa, hem de işletim maliyeti yüksekti. Batılı ülkeler sanayi üretiminden uzaklaştıkça, kimi gelişmekte olan ülkeler kirlenseler de hafif hafif toparlanmaya başlamışlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar