Kürtler artık Barzani'yi de tartışmalı

Irak Kürdistan Bölgesi’ne biraz uzaktan baktığınızda doğu tipi politikanın tüm öğelerini görüyorsunuz. Öncelikle iki büyük güç, Barzani ve Talabani’nin (Parti isimleri kafaları...

Irak Kürdistan Bölgesi’ne biraz uzaktan baktığınızda doğu tipi politikanın tüm öğelerini görüyorsunuz. Öncelikle iki büyük güç, Barzani ve Talabani’nin (Parti isimleri kafaları karıştırıyor. Talabani hayatını kaybetmiş olsa da partisini onun adıyla anacağım.) partilerinin silahlı güçleri var. (Her halde bir şekilde yasaya uydurulmuştur.) Bu silahlı güçlere maaş ödeniyor. Yani bildiğin bir meslek. O koca bölgede de başka bir meslek yok gibi zaten. Peki “Bu Peşmergelerin maaşları nasıl ödeniyor” dersiniz. Ödenemiyor. Veya Irak merkezi hükümetinin ödemesi bekleniyor. O da ödemezse çıkan petrol satılıyor, gelen parayla denkleştiriliyor. Kimi zaman da Türkiye’den olduğu gibi borç alınıyor. Biraz da gümrük kapılarından elde edilen gelir var. 

İki parti de kendi bölgesindeki tüm işleri akrabaları arasında paylaştırmış. Tüm yetkililerin soyadı aynı. Her önemli görev bir akrabanın. Yahu 6-7 milyon kişi içinde hiç mi başka soyadı taşıyan bir kişi önemli bir göreve gelemez? Hiç mi adam yok?

Parlamento istendiği zaman toplanıyor, genellikle de çok uzun süreler toplanmıyor. Silahlı gücü olan siyasi partiler, toplanamayan bir parlamento, olmayan para, ödemeyen maaşlar. Tüm bu sorunlar da hamaset ile örtülmeye çalışılıyor. Hamaset iç politikada işe yarar. Tamam. Ama eğer ayakta duracak gücün yoksa biri gelir ve “Hadi oradan” deyiverir. İşte Irak Kürt bölgesinde olan da bu. 

Bunu en iyi Irak Kürtlerinin 25 Eylül’de elinde ne vardı, şimdi ne kaldı şeklinde bir muhasebe yaparsak anlayabiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 671 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 581 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 465 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 340 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar