Her şey bir 'Tık' için

Artık haber alma kaynakları değişiyor. Klasik gazeteler varlığını ve güvenirliğini koruyor. Buna karşılık internet gittikçe alanını genişletiyor. İnternetin en önemli sorunu ise...

Artık haber alma kaynakları değişiyor. Klasik gazeteler varlığını ve güvenirliğini koruyor. Buna karşılık internet gittikçe alanını genişletiyor. İnternetin en önemli sorunu ise “Güvenirlik.” Çünkü maalesef kimileri bir fazla ‘tık’ almak için olmadık madrabazlık bırakmıyor. 

İşi iyi yapan internet siteleri öne geçiyor. Ama bu da zaman alıyor. Çünkü insanların büyük bir kısmı ‘maraziye’ ilgi duyuyor. Hal böyle olunca da her geçiş döneminde olduğu gibi sıkıntılar yaşanabiliyor. 

En öncelikli sorun kimi internet sitelerinin klasik ‘ters piramit’ kurgusuna uymaması. Yani, gazetecilik okullarında öğretilen ilk derslerden biri çöpe atılmış oluyor. Size şöyle anlatayım, öncelikle haberin girişinde veya spotunda haberin önemli unsurlarını vermelisiniz ki, okuyucuya saygı duyduğunuz anlaşılsın. Okuyucu, haberin devamına zaman ayırıp ayırmayacağına karar versin.

Halbu ki yeni düzende, haberin bütün unsurları gizleniyor. Taa ki son satıra kadar. Başlıkta verilen “Çarpıcı” yön genellikle bir soru işareti ile sonlanıyor. Sonra sizi çeken bu başlığın yanıtını ara ki bulasın. Yazının en dibinde. Bazen de bu sorunun cevabı bile yok. Başlık sadece bir olta. Üstelik ucuna yem bile takılı değil. Tümüyle, okuyucuyu kandırmaya yönelik bir uygulama. Bu ‘format’ o kadar sık kullanılıyor ki, artık tadı kaçtı. 

Bu davranışın sebebi belli. Okuyucu çekmek. Okuyucunun sayfalarda daha fazla zaman geçirmesini sağlamak. Ama doğru mu? Tabii ki değil. Yanlışın daniskası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar