Çatal hangi elde olmalı?

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın basın mensuplarına verdiği iftarın notları yeni yeni yazılıyor, çiziliyor. Kimi sakal bıyık, kimi oturma, kimi de sofra düzenini not almış. Bunlardan biri...

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın basın mensuplarına verdiği iftarın notları yeni yeni yazılıyor, çiziliyor. Kimi sakal bıyık, kimi oturma, kimi de sofra düzenini not almış. Bunlardan biri de çatalların sağ tarafta durduğu. Yani alışıldığı gibi solda değil.

Aslında  doğru soru çatal değil “Bıçak hangi elde olmalı” diye sorulmalı. Çünkü çatalın ortaya çıkışı çok daha yeni. Bıçak ise ilkel çağlardan beri var.

Bilirsiniz ki özellikle et yerken kesmek gerekir. Eti kesmek için de haliyle bıçak. Ve bıçak eğer sol elle kullanılırsa sakatlık çıkarabilir. Hele keskin et bıçakları hesaba katılırsa. Bu etin tabakta kaymaması için de sol elle sabitlenmesi şarttır. Yoksa dayanak olmadan et dilimi kayar durur. İşte çatal da bu yüzden sol elde tutulur. Tabaktaki sebzeler ete göre daha az zahmet yarattığından çatalın sol elde tutulması sıkıntı olmaz. Ama iş pilav gibi taneli yemeklere gelince biraz çatallaşır. Çünkü çoğu kişi bunda sağ el gibi becerikli olmayabilir. 

Çatal yeni bir icat. Üstelik bize tanıdık. Dolaylı akraba bile sayılır. Çünkü İstanbul’un fethinden sonra İtalya’ya kaçan Hristiyan bir din adamı tarafından icat edilmiş. Sonra da 16. yüzyılda bütün kıta Avrupa’sına, 18. yüzyılda ise İngiltere'ye kadar yayılmış. O zamana kadar kaşık ve bıçak kullanılırmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 671 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 581 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 465 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 340 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar