Barzani yeni İsrail'i değil, yeni Gazze'yi oylatıyor

Başlıktaki tanım, dini ve siyasi bir göndermeyi içermiyor. Tümüyle ekonomik bir saptama. Ve korkarım gerçeğe en yakın değerlendirme de bu.  Irak Kürtlerinin özellikle Saddam döneminde yaşadıkları...

Başlıktaki tanım, dini ve siyasi bir göndermeyi içermiyor. Tümüyle ekonomik bir saptama. Ve korkarım gerçeğe en yakın değerlendirme de bu. 

Irak Kürtlerinin özellikle Saddam döneminde yaşadıkları tek kelime ile korkunç. Sonrasında oluşturulan statüko ile bu günlere gelindi. Şimdi ise yeni bir evreye geçiliyor.  Ve geçilen bu yeni evrenin çok sancılı olacağı görülüyor.

Öncelikle, Kuzey Irak Kürdistan bölgesi şu haliyle tüm komşuları ile ticaret yapabilir durumda. Irak yönetimi ile zaten aralarında bir sınır yok. Türkiye’nin en önemli ekonomik partnerlerinden biri. İran ile de ilişkileri iyi görünüyor. Bu durum bölgeye Irak’ın bütününden daha yüksek bir refah sağlıyor. Eğer bu referandumdan “evet” çıkarsa, ki kuvvetle muhtemel çıkacak aniden denize bağlantısı olmayan bir ada haline gelebilir. 

Irak yönetimi zaten bu duruma şiddetle karşı. İran açıkça tüm anlaşmaları iptal edip sınır kapılarını kapatacağını söylüyor. Türkiye ise tepkisini belli etti ancak henüz bir tedbir açıklamadı. Kuzey Irak’ın bir diğer komşusu olan Suriye de ise durum malum. Irak Kürdistan yönetiminin en basitinden şimdiye kadar Türkiye üzerinden sevk ettiği petrolü taşıyabileceği bir liman bile kalmayabilir. 

Hal böyle olunca gözümde bir an Gazze Şeridi’nin hali canlandı. Tüm sınırları çevrili, en basit tüketim maddesinin bile izinle girebildiği, ekonomik olarak büyük zorluklar çeken idari bir yapı. 

Barzani’nin siyasi olarak tek destekçisi ise İsrail. İsrail’in bu tavrının sebebi tahmin edilebilir. İran ile arasına bir ülke daha girsin istiyor. Ama açıkladığı destek bu coğrafyada Barzani’ye ancak köstek olacak nitelikte. O yüzden Barzani’yi eleştirmek için “Yeni İsrail” kuruyor sözleri söylenmeye başladı bile. Açıkçası iki ülkeyi de bilenler için bu benzetme ekonomik ve askeri anlamda ele alınırsa sadece hayal olarak kalır. Her tarafı kendisinden çok kuvvetli komşuları ile çevrili olası bir “Kürdistan” ile İsrail’i benzetmek mümkün değildir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 671 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 581 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 465 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 340 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar