Gelir dağılımı eşitsizliği ve medyanın kaldıraç etkisi

Bu ülkenin omurgası maaşlı çalışanlar. Yani sabah kalkıp işine giden, fabrikada veya bürolarda çalışan emekçiler. TÜİK araştırmaları toplumun yüzde 52,5’inin böyle...

Bu ülkenin omurgası maaşlı çalışanlar. Yani sabah kalkıp işine giden, fabrikada veya bürolarda çalışan emekçiler. TÜİK araştırmaları toplumun yüzde 52,5’inin böyle geçindiğini ortaya koyuyor. 

Kâr ile yaşayanlar ise yaklaşık yüzde 19. Buna rant, faiz falan ile yaşayanlar eklendiğinde yüzde 25 civarına ulaşılıyor.

Kalan yüzde 20’nin üzerindeki kesim ise sosyal yardımlar, aile-akraba desteği ile ayakta kalıyor.

Toplumu 20’lik paylarla 5’e bölerseniz en çok kazanan kitle, en az kazanan kitlenin yaklaşık 7,7 katı. Yani biri ortalama bin lira kazanıyorsa, öbürü 7 bin 700 lira kazanıyor.

Maalesef Türkiye’nin en büyük sorunu budur. Terörün de kimi sosyal gerginliklerin de sebebi bu dağılımdır. Ama bu yeni bir durum değil. Sittin senedir hep böyleydi. Hatta son zamanlarda iyileşme bile görülüyor. Fakat yeterli değil.

Üzerinde durduğumuz zemini belirledikten sonra medyanın nasıl kaldıraç etkisi yaptığını anlatalım. 

Geçenlerde bir kadın dostum ile sohbet ederken konu 10-20 bin dolarlık çantalardan açıldı. Ben her erkek gibi anlam veremediğimi anlatırken, o da kimi kadınların çanta ayakkabı tutkusunun ne derece ileri boyutta olduğundan dem vuruyordu. Lafın arasında birden, “Bilsen o çantalar yüzünden kaç genç kız o..p oldu” deyiverdi. 

Türkiye’de medya ağırlıklı olarak (Küçük bir kısmı hariç) tüketim kültürünü pompalıyor. Diziler yalılarda geçiyor. Herkes ağzı sulanarak seyrediyor. Ne kadar lüks o kadar iyi.

Programlarda, ne kadar sivri, yırtıcı tip varsa öne çıkarılıyor. En çok terbiyesizlik yapan “En ünlü” oluveriyor. 

Biraz boylu poslu genç kızlar bilmem ne holdingin veliahtlarından başkalarıyla takılmıyor. Orasını burasını açıp bunu fotoğrafla belgeleyen internet fenomeni oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 675 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 583 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 466 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 341 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar