Türk olmak zor

Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper bugün bir kez daha yargıç önüne çıkıyorlar. Akın Atalay ile Murat Sabuncu 1 yıldır, Ahmet şık 304, Emre İper ise 207 gündür tutuklular. Yani...

Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper bugün bir kez daha yargıç önüne çıkıyorlar. Akın Atalay ile Murat Sabuncu 1 yıldır, Ahmet şık 304, Emre İper ise 207 gündür tutuklular.
Yani, bu dört arkadaşımızın dördü de aslında bir tedbir olması gereken tutukluluk yoluyla infaz ediliyorlar.
Arandığını yurtdışındayken öğrenir öğrenmez gelip teslim olan Akın Atalay’ın bu davranışı üzerine daha da vahim hale gelen tutukluluk kararları hukukun bütün ilkelerini çiğniyor.
Zaten bu ilkeler söz konusu davanın iddianamesinde çiğnenmiş durumda.
Söz konusu davadan yargılananların aralarında daha önce tahliye edilmiş olanların da çoğu, verilecek karar ne olursa olsun, resmen değilse bile fiilen mahkûm olmuşlarcasına infaz edilmişlerdir. Yani bu arkadaşlarımız, beraat dahi etseler, belirli bir suçun cezasının infazdaki karşılığı kadar yatmış olacaklarından, mahkemenin vereceği bir beraat kararının gerçek yaşamda hiçbir anlamı kalmayacaktır.
Türk yargı sisteminde, adeta otomatiğe bağlanmış gibi uygulanan ve artık tedbir olmaktan çıkan tutuklama yüzünden eskiden beri var olan bu durum, özellikle askeri yönetimlerde ve içinde bulunduğumuz bu dönemde artık bir tür kurumsal yargısız infaz yolu olmuştur.

*** 12 Eylül’de kimi olaylarda, hakkında istenen cezanın infazı kadar tutuklu kaldıktan sonra salıverilen sanıklara tanık olunmuştur. Bu olaylarda, mahkûm olsaydı infaz yoluyla ne kadar yatacak ise aynı miktarı tutukluluk yoluyla yatmış olan sanığa “hadi güle güle beraat ettin!” denmesinin “hukuka oha!” tepkisini doğurması şaşırtıcı olmayacaktır.
Tabii bu durumdaki uzun tutuklama kararları...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar