Özgür kıskandı mı adaşının ülkesini?

Ağustos ayındaki başkanlık seçimleri yüksek mahkemece iptal edilen Afrika ülkesi Kenya 1887 yılında bir İngiliz şirketi tarafından Araplardan kiralanmış ve o tarihten itibaren 1963 yılına kadar tam bir İngiliz...

Ağustos ayındaki başkanlık seçimleri yüksek mahkemece iptal edilen Afrika ülkesi Kenya 1887 yılında bir İngiliz şirketi tarafından Araplardan kiralanmış ve o tarihten itibaren 1963 yılına kadar tam bir İngiliz sömürgesi olarak yaşamış. 
Ülkenin yabancı boyunduruktan kurtulmasında başrolü oynayan JomoKenyatta 1964’te ilk cumhurbaşkanı da olmuş. 
Baba Kenyatta, oğluna Uhuru adını koymuş. Uhuru, Svahili dilinde özgür demek olduğuna göre Jomo Kenyatta’nın oğlu, Uğur Mumcu’nun oğlunun adaşı oluyor. 
Bizim Özgür’ün adaşı olan Uhuru 2013 yılında, ülkenin en genç Cumhurbaşkanı olarak sandıktan çıkıp başa geçmiş. 
Kenya, 45 milyonluk tipik bir Afrika ülkesi. Etnik farklılıklar ve bağnazlıklar diğer komşularına göre daha az. Ama yine de geniş çapta ölümlere neden olan siyasi çatışmalar eksik olmuyor. Nitekim ağustos ayında yapılan seçimlerden sonra patlak veren çatışmalarda 24 kişi yaşamını kaybetmiş. 2007 yılında patlak veren olaylarda ise 1200 kişi ölmüş.

***

2013 yılında yapılan seçimleri kazanarak, başkanlık koltuğuna oturan Uhuru Kenyatta bir yandan ülkenin en genç başkanı olmuş kişisi unvanını taşırken öte yandan ülkenin en büyük servet sahiplerinden biri olarak da biliniyor. 
Yani Kenya tipik Afrika ülkelerinin kronik hastalıklarının bir bölümünü bağrında taşıyor. Şiddet, nepotizm, yolsuzluk gibi olaylara sıkça rastlanıyor. 
Sandığa gidildiği sırada iktidarda olan ve başlangıçta yüksek seçim kurulu tarafından oylamanın galibi ilan edilen Uhuru Kenyatta’nın kazandığı ilan edilen seçimler yüksek, mahkeme tarafından oylamada yolsuzluk gerekçesiyle iptal edildi. Yüksek mahkemenin altı yargıcından dördü, sonuçları tutanaklarca desteklenmeyen seçimlerin anayasa ve yasalara uygun olarak yapılmadığı gerekçesiyle iptal kararı lehine oy kullandı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar