Neler olmaz ki?

Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen bu hafta 'Neler olmaz ki?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

AKP’nin, Numan Kurtulmuş’un yokluğunda Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili Yargıtay kararını Meclis’te okutması ile Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi güya sağlanmış oldu. Hukukçular, yok hükmünde olan bu kararın milletvekilliğini düşürmeyeceğini çünkü Yargıtay’ın böyle bir yetkisi olmadığını söylüyorlar.

Yine bazı hukukçulara göre, Türkiye bu karar ile anayasasızlaştırma sürecine girmiş bulunmaktadır. Evet, Türkiye’de bir anayasa vardır, buna dayanarak oluşturulmuş bir AYM vardır ama bunların kararları uygulanmadığı için varlıklarının bir hükmü yoktur. Muhalefet iktidarın bu güya kurnaz ayak oyununu kabul etmeyeceğini ve yasalar çerçevesinde demokratik direniş hakkını kullanacağını ilan etmiştir. Bu arada iktidar da sert bir baskı yönetimi uygulamaya kararlı görünmektedir. Türkiye çalkantılı bir seçim dönemine girerken, İsrail’in Hamas’a saldırıları sürmektedir. Acil ateşkes konusunda yapılan tüm baskılara direnen Netanyahu’nun durmasını beklemek aşırı iyimserlik olur. İsrail’in soykırımcı başbakanının “yeterince!” sivil öldürmek için zamana ihtiyacı vardır. Öyle görünüyor ki Türkiye’deki siyasi gerginliğe paralel olarak bütün bölgede tansiyon artmaktadır.

***

Bu arada Türkiye’nin bekasını da yakından ilgilendirecek kadar vahim boyutlara ulaşmakta olan krizin aşılması için kararın CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu’nun kararı emsal alınarak uzlaşmazlığın tekrar Meclis’e gönderilebilmesi için muhalefet yeniden bir başvuru yapmaya hazırlanmaktadır. 

AKP’nin çatışmaları engellemek için ileri sürülen bu öneriyi kabul edeceğini sanmak iyimserlik olur. AKP Türkiye’nin bekasını yakından ilgilendiren bu konuda tehlikeleri giderecek bir çözüm değil, çözümsüzlük peşindedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar