Ne yapmalı?

Donald Trump’ın, IŞİD’i yendiğimize göre artık Suriye’den çekilebiliriz, açıklamasının içtenliğine inanmak için, ABD’nin oraya IŞİD ile mücadele için gittiğini sanacak...

Donald Trump’ın, IŞİD’i yendiğimize göre artık Suriye’den çekilebiliriz, açıklamasının içtenliğine inanmak için, ABD’nin oraya IŞİD ile mücadele için gittiğini sanacak kadar saf olmak gerekir ki bu durumda olanların, Irak ve Suriye olaylarını da, Ortadoğu’yu da, ABD emperyalizmini de anlamalarına imkân yoktur.
Başkan Trump’ın ani çekilme kararının, başta bunu ilk kez açıkladığı telefon görüşmesi sırasında bizzat Tayyip Erdoğan’ı da şaşırttığı söyleniyor.
Herhalde olayı başkalarına öyle sunmakta yarar görse dahi, çekilme kararının kendi baskısı karşısında Trump’ın geri adım atmak zorunda kalması olarak yorumlanmasının doğru olmayacağını herkesten çok bizzat Erdoğan’ın kendisi bilmek durumundadır.
Şimdiye dek Başkan’ın çekilme kararının üstündeki giz perdesini sıyıracak doyurucu bir açıklamayla karşılaşmış değiliz.
Kararın bizzat Başkan’ın yakın çevresi içinde de şaşkınlığa ve de hoşnutsuzluğa yol açmış olduğu, Savunma Bakanı James Mattis’in ardından IŞİD ile Mücadele Temsilcisi Brett McGurk’ün de istifa etmelerinden anlaşılmaktadır.

*** Görünen o ki, Suriye’den çekilme kararı, yönetimin ortak düşüncesini yansıtan bir politika değildir ve karşı tepkiler süreceğinden kararın getireceği sonuçlar konusunda belirsizliklerin olması doğaldır.
Bu belirsizlik ortamında kararın gerçek gerekçelerinin ve oluşma sürecinin içyüzünü araştırırken, Başkan’ın açıklamasının Türkiye açısından olumlu olduğunu söylemek gerek.
Trump’ın kararının PKK, PYD/ YPG’de yarattığı terk edilmişlik duygusuna gelince: Hemen belirtelim ki bu Kürtler için emperyalizmin ve de ABD’nin satışına gelme konusundaki ilk örnek değildir.
Bu gerçek bir daha göstermiştir ki, bölgedeki sorunların çözümünde, bölgesel uzlaşmaların esas öğe olduğunu görmeden, bölgenin çoğunluğuna karşı sı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 628 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar