Kamp Armen’i kurtarmak

Bu satırlar kaleme alınırken Tuzla’daki Kamp Armen yıkımı durdurulmuştu.Kamp Armen’i savunan Ermeni yurttaşlarımız ile birlikte kendilerine destek veren çevre sakinlerinin direnişiyle sağlanmıştır bu...

Bu satırlar kaleme alınırken Tuzla’daki Kamp Armen yıkımı durdurulmuştu.
Kamp Armen’i savunan Ermeni yurttaşlarımız ile birlikte kendilerine destek veren çevre sakinlerinin direnişiyle sağlanmıştır bu sonuç. 
Ama daha sonra ne olur, bilemem. 
Aralarında Hrant ve Rakel Dink’in de bulunduğu, bir zamanların Ermeni kökenli gençlerimizin yaz kampı olarak nicesinin çocukluk, gençlik anılarını barındıran Kamp Armen’in öyküsü şöyle: 
1962 yılında Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı Tuzla’da Sait Durmuş adlı bir yurttaştan 8 bin 900 m2 genişliğindeki araziyi satın alır ve kimsesiz Ermeni çocukları için yazlık kamp haline getirir. 
Kampın tesislerinin yapımı sırasında orada barındırılan çocuklar da çalışırlar. Tabii ki, sembolik bir katkıdır bu, ama Ermeni çocuklarının ruhunda derin bir yeri vardır. Böylelikle onlar hep kamplarını kendilerinin inşa ettikleri duygusunu taşırlar. 
Aradan 17 yıl geçer, Vakıflar Genel Müdürlüğü 1979’da söz konusu tesisin edinilmesinin 1936 Beyannamesi’nde belirtilen kapsama girmediği gerekçesiyle dava açar. Dava dört yıl sürer, sonunda mahkeme Vakıflar’ı haklı bulur. Ermeni Vakfı temyize gider, bir dört yıl daha geçer, Yargıtay mahkeme kararını onar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 192 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 93 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 70 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar