İthal milli irade!

Bu sütunda, milli irade kavramı, demokrasi ile ilişkileri, demokrasilerde milli iradenin sınırları, milli irade kavramının çarpıtılmasının doğurduğu sonuçlar, milli iradeyi salt sandığa indirgeyerek...

Bu sütunda, milli irade kavramı, demokrasi ile ilişkileri, demokrasilerde milli iradenin sınırları, milli irade kavramının çarpıtılmasının doğurduğu sonuçlar, milli iradeyi salt sandığa indirgeyerek yalnızca ondan ibaret saymanın sakıncaları çokça işlendi. 
Türkiye’de temel hak ve özgürlükleri hiçe sayan, demokrasinin kurumlarını teker teker dejenere edip kuralları anlamsızlaştırarak, toplumu cendereye sokan Tayyip Erdoğan uygulaması, amacı olan totaliter “Reis rejimi”ne doğru yönelirken kavramları içini boşaltarak yozlaştırmak yöntemini kullanıyor. 
İdarenin bütün eylem ve işlemlerinin yargı denetiminde olması, kişinin düşünce ifade, örgütlenme konusunda özüne kimsenin dokunamayacağı, temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi, anayasal denetimin gereklerinin yerine getirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinden sapılmaması, yargı bağımsızlığına saygı ile adil yargının herkesin emin olacağı biçimde güvenceye alınması gibi temel gerekler çiğnenmekte, yalnızca sandıktan birinci çıkma yeterli sayılmaktadır.

***

Sandıktan birinci çıkanın iktidar olması demokrasi olarak sunulmaktadır. Sandıktan birinci çıkanın milli iradeyi temsil ettiği gerekçesiyle, her şeyi yapmaya muktedir olduğu kabul edilmekte, baskı ve zulüm, milli irade kılıfına büründürülerek uygulanmaktadır. 
En fazla oyu alanın her türlü denge ve denetim mekanizmasından azade, hiçbir kurala bağlı olmaksızın, temel hak ve özgürlükleri çiğneyerek, istediğini yapmasının mümkün olmaması bir yana, Türkiye’de sandığın milli iradeyi yansıttığı da çok kuşku götürür. 
Sandığın milli iradeyi yansıtabilmesi için, her şeyden önce seçimlerin bağımsız yargı denetiminde olması gerekmektedir. Bağımsız yargı olmayınca, özgür ve dürüst seçim de olamamaktadır. Yargının bağımsız olmayıp, iktidar güdümünde olduğu Türkiye’de seçimin dürüstlüğün de güvenilir bir denetim altında olduğunu söylemek mümkün değildir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar