İlk Hedefler Beyannamesi

24 Haziran seçimlerine doğru demokrasinin temel ilkelerini çiğneyen iktidara karşı mümkün olduğunca geniş tabanlı bir ittifak oluşturulmasını sağlamak için muhalefet partilerinin önde gelenleri kolları...

24 Haziran seçimlerine doğru demokrasinin temel ilkelerini çiğneyen iktidara karşı mümkün olduğunca geniş tabanlı bir ittifak oluşturulmasını sağlamak için muhalefet partilerinin önde gelenleri kolları sıvadılar.
Aslında Tayyip Bey’in Devlet Bey ile anlaşması ile başladı ittifaklar dönemi.
İlk bakışta, ittifaklar girişimi kamplaşmayı artırır gibi görünse de, seçim ortamına giriş ile birlikte yıllardır ilk kez siyasal yaşamda gündem oluşturma inisiyatifini eline alan muhalefet bütün demokrasi isteyenlerin birleşip bütünleşecekleri bir platform yoluna yöneldi.
İyi de oldu. Türkiye’nin buna ihtiyacı vardı.
Şimdi bütün sorun, bu ittifakın mümkün olduğu kadar geniş tabanlı ve demokrasiyi kurma konusunda kapsamlı olmasını sağlamaktır.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, “tek adama hayır” diyenlerin hepsinin tek adamın karşısındaki adayda birleşmelerinin yanı sıra, demokrasiye dönüş hareketinin zorunlu kıldığı parlamentoda çoğunluğu sağlamak için muhalefetin ittifakının seçimlerin ertesinde neler yapacağını bildiren yeni bir “İlk Hedefler Beyannamesi” ilan etmesi gerekiyor.

*** Siyasi yaşamımızda, CHP’nin 1959 yılı ocak ayındaki 14. Kurultayı’nda kabul ettiği belge olarak bilinen “İlk Hedefler Beyannamesi”, demokratik kuralları çiğneme yolunda azimle yürümekte olan DP’ye karşı, ittifak oluşturmaya çalışan muhalefetin seçim bildirgesi olarak, aslında daha önce 1957 seçimlerinde ilan edilecekti.
Ama muhalefetin birleşmesiyle iktidarı yitireceğini anlayan DP, 19 Eylül 1957’de her türlü ittifakı yasaklayan bir düzenleme yapınca, işbirliği suya düştü, “İlk Hedefler Beyannamesi” de kaldı. ...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar