İçeri tıkma yerine dinleseydiler

Soğuk Savaş’ın başladığı yıllarda, CIA’nın Sovyetler ile ilgili olarak bulduğu fıkralar, deyişler çok ünlüydü. Bunlardan, Demirperde ülkelerinde, sabaha karşı kapıları...

Soğuk Savaş’ın başladığı yıllarda, CIA’nın Sovyetler ile ilgili olarak bulduğu fıkralar, deyişler çok ünlüydü.
Bunlardan, Demirperde ülkelerinde, sabaha karşı kapıları çalınarak insanların derdest edilip götürülmelerine gönderme yapan birinde şöyle deniyordu:
- ABD’de sabahın köründe kapınız çalınırsa, emin olabilirsiniz ki gelen sütçüdür.
Son günlerde ülkemizde, sabahın köründe kapınız çalınırsa bilmelisiniz ki gelen sütçü değil, polistir. Artık Türkiye’de yazan, çizen, konuşan, görüş bildiren herkes gece yarısı ya da sabah karanlığı kapısı çalınıp derdest edilmekten korkar, titreyerek, bu sonu bekler halde.
Son zamanlarda insanlar, birbirlerine sorar oldular:
- Bugün kimi götürmüşler, bilmediğimiz yeni biri var mı?
En yeni haber de gözaltına almaların, gece yarıları veya sabah karanlıklarıyla sınırlı olmaktan da çıkıp bütün bir güne yayılmış olması. Nitekim Hüsnü Mahalli’yi gün ortası alıp götürmüşler. Hakkındaki suçlama, devlet büyüklerine ve Cumhuriyet’e hakaret.

***

Hüsnü Mahalli, Suriye asıllı, Türk uyruklu bir gazeteci.
Konuşmalarından ve yazılarından çok yararlandığım, analizlerine değer verdiğim, okuyup dinledikçe kendisinden çok şey öğrendiğim Hüsnü Mahalli, iyi yetişmiş, donanımlı yetkin bir meslektaş.
Ortadoğu’yu yakından tanıyan, siyasal İslamı, radikal İslamı ve örgütlerini olduğu kadar ılımlı İslamı da iyi bilen Hüsnü Mahalli, ılımlı İslamın, ılımlı yazılıp uyumlu okunduğunu hep vurgulamayı da ihmal etmemiştir.
Bu değerli meslektaşın, yukarıda saydığım özelliklerinin iktidarın hiç de hoşuna gitmediğini de belirtmeye gerek yok.
Hoşa gitsin ya da gitmesin, Hüsnü Mahalli’nin görüşleri kişisel özlemlerden çok nesnel gözlemlere dayandığından, yararlı uyarılar olmuştur hep.
Türk-Suriye dostluğuna verdiği önemi, bu ülkeye gönül bağından kaynaklandığını söylemek çok doğru olmaz. Suriye ile hiç değilse normal komşuluk ilişkilerinin ve bu ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünün ülkemiz açısından ne kadar yaşamsal olduğunu yaşadığımız ve ülkemize çok pahalıya patlayan olaylar kanıtlamış bulunuyor.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar