Fil Hamdi’den FETÖ’ye

Şimdiki kuşaklar Fil Hamdi’yi tanımazlar, olsa olsa Aziz Nesin’in 1957’de İtalya’daki mizah yarışmasında Altın Palmiye alan öyküsünden bilirler. Fil Hamdi, Sülün Osman gibi...

Şimdiki kuşaklar Fil Hamdi’yi tanımazlar, olsa olsa Aziz Nesin’in 1957’de İtalya’daki mizah yarışmasında Altın Palmiye alan öyküsünden bilirler. 
Fil Hamdi, Sülün Osman gibi, 1950’li, 60’lı yılların önde gelen dolandırıcılarındandı. Şeytana pabucunu ters giydiren, örneğin saf vatandaşa Karaköy Köprüsü, Galata Kulesi veya İETT tramvaylarını “satan!” bu ikilinin mürekkep yalamış hukuk fakültesinde okumuş olanı Fil Hamdi, bir keresinde yakalandıktan sonra kaçmış, günlerce gazetelerin birinci haber konusu olmuştu. 
Toplumsal çarpıklıkları, eşsiz zekâsının mizah aynasında yansıtan Aziz Nesin de bu olayı anlattığı “Fil Hamdi Nasıl Yakalandı?” öyküsüyle, 1957’de İtalya’da Bordighera’da uluslararası gülmece yarışmasında, ikincikez Altın Palmiye Ödülü’nü kazanmıştı. 
Gerçek yaşamdan esinlenen öykü özetle şöyle:
Ünlü dolandırıcı Fil Hamdi’nin kaçması üzerine İstanbul Emniyeti’nden, illere firarinin yakalanıp kendilerine gönderilmesini isteyen bir telgraf gitmesinin ardından, Türkiye’nin dört bir yanında bir Fil Hamdi avı başlatılır. Arkasından da İstanbul’a telgraf yağar. 

***

İşte taşradan gelen telgraflardan bazıları: 
“Vilayetimiz dahilinde, dört tane çizgili elbiseli, sekiz tanesi köpek dişi altın kaplamalı olmak üzere, on dört Fil Hamdi yakalanmıştır. Bu miktarın isteğe yeterli olup olmadığının, araştırmaya devam edip etmeyeceğimizin emir buyrulmasını saygı ile arz ederim.” 
“Vilayetimiz dahilinde 180 kilo ile 220 kilo arasında iki düzine Fil Hamdi yakalanmış olup, aradaki kilo farkının kantarların ayarsızlığından ileri geldiğini, hepsinin de gözleri kahverengi olduğundan şüpheye yer kalmadığını, yakalanan Fil Hamdi’ler sevk edilmiş olup, gözden kaçmış olanlar varsa onların da büyük dikkatle arandığını ve peyderpey sevk edileceklerini saygı ile arz ederim.” 
Sonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden vilayetlere şu telgraf gider: 
“Koyacak bütün yerler dolmuş olduğundan, şimdilik eldeki Fil Hamdi’ler yeterli görülmüştür. İkinci bir emre kadar Fil Hamdi’lerin yakalanmasına ve aranmasına ara verilmesini teşekkürlerimle arz ederim. 
Not: Firar eden Fil Hamdi yakalanmıştır. ” 
Aziz Nesin’in öyküsü özetle bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar