Enayiliğin âlemi yok

Katalonya özerk bölgesinde pazar günü yapılan genel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler, çoğunluğu elde ettiler. Katılım oranının Avrupa için yüksek sayılabileceği...

Katalonya özerk bölgesinde pazar günü yapılan genel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler, çoğunluğu elde ettiler. 
Katılım oranının Avrupa için yüksek sayılabileceği yüzde 60 a ulaştığı seçimlerin asıl önemi, gerçekte bir bağımsızlık plebisiti oluşturmasıydı. Gerçekten de, daha önce yapılan bağımsızlık oylamasının, İspanyol Anayasa Mahkemesi tarafından, geçersiz ilan edilmesi üzerine, bağımsızlık yanlısı partiler, bu seçimlerde propagandalarını yeterli çoğunluğu elde ettikleri takdirde, bağımsızlık ilanının önünü açacak yasal düzenlemeleri yapma vaadine dayandırmışlardı. 
Çoğu gözlemci tarafından, yalnız İspanya’yı oluşturan 17 özerk bölge içinde en önde geleni değil, ama aynı zamanda “Avrupa’nın en özerk bölgesi” olarak nitelenen Katalonya’daki gelişmeler, üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken gerçekleri gözler önüne seriyor. 
Hemen belirteyim, toplumsal olayların hiçbirinin birbirleriyle yüzde yüz korolasyonu olmadığı bir gerçektir. Ama kabul etmek gerekir ki kimi gelişmeler de, birçok yerde tekrarlanırken ezber bozacak bazı ipuçlarını da sunmaktadırlar. 
Etnik talepler konusunda hepimize ibret olacak gerçekleri sunuyor Katalonya.

***

Bunlardan biri, ekonomik gelişmişliğin ayrılıkçı talepleri ortadan kaldıracağı savıdır. 
Katalonya İspanya’nın turizm ve sanayi gelirleri açısından en önde gelen en yüksek gelirli bölgelerinden biridir. Ekonomik durumunun iyiliği, diğer özerk bölgelere oranla daha daha zengin olmak, ayrılık taleplerini azaltmıyor, tam tersine çoğaltıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar