‘Dün yediğin hurmalar...’

Yunan krizini komediye çevirmek yine bize düştü. Atina’nın ödemekte temerrüde düştüğü 1.6 milyar Avro’luk borcu kimi aklı evveller bizim ödeyebileceğimizi söyleyince insanın aklına ister istemez...

Yunan krizini komediye çevirmek yine bize düştü. Atina’nın ödemekte temerrüde düştüğü 1.6 milyar Avro’luk borcu kimi aklı evveller bizim ödeyebileceğimizi söyleyince insanın aklına ister istemez şu beyit geliyor: 
“Kendi muhtacı himmet bir dede/Nerede kaldı gayrıya himmet ede.” 
Gerçekten de borcunu üstlenmeye kalkıştıkları Yunanistan’ın kişi başına milli geliri 21.6 bin dolar, Türkiye’ninki ise 10.4 bin dolar. Yunanistan’da asgari ücretin 680 Avro olmasına karşılık, Türkiye’de asgari ücret 300 dolar. 
Bir tek yolsuzluk sıralamasında komşuyuz, orada Yunanistan 69. sırada, Türkiye ise 64. basamakta. Buna bir de gelir dağılımı çarpıklığındaki benzerliği ekleyebiliriz. 
Zaten Yunanistan’da bugün yaşanan krizde de bu iki olgunun etkisi büyük. 
Bunun dışında, Türkiye krizin aşılmasında Yunanistan’a turist olarak döviz bırakıp zaten yardım ediyor. 
Bir süre önce biz, hissemize düşeni Sakız Adası’nda, “helal olsun!” diyerek bıraktık. Çünkü hem doğa ve deniz daha temizdi, hem de her şey çok daha ucuz.

***

Bunun dışında kimse kimseye bir ölçüden fazla yardım edemez. Hele hele Yunanistan gibi, ürettiğinden çok tüketme merakı peşinde olan bir ülkeye hiç edemez. 
Bu meraka kapılmış olan ülkeler “bugün yediğin hurmalar yarın bir yerlerini tırmalar”misali krize mahkûmdurlar. 
Komşumuzda olanları izlerken bu olguyu da göz ardı etmeyelim. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 194 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 94 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 70 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar