Değişim

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü bana 20. yüzyılın büyük heykelcisi Giacometti’nin “Yürüyen Adam” yapıtını hatırlattı. Bütün...

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü bana 20. yüzyılın büyük heykelcisi Giacometti’nin “Yürüyen Adam” yapıtını hatırlattı. Bütün yapıtlarındaki ipince insanların her birinde evrenseli yakalayıp, yansıtmayı amaçlayan Giacometti’nin Yürüyen Adamı tek başına yürümektedir. Kemal Kılıçdaroğlu ise, peşine taktığı binler, yüz binlerle birlikte yürüyor. Zaten onun yürüyüşünü anlamlı ve önemli kılan da bu yanı. 
Bir adam adaletin peşinden yürüyor, binlerin katılımıyla her geçen gün daha kalabalıklaşan, bugün Maltepe’deki mitingde 1.5 milyona ulaşacağı söylenen yürüyüşün amacı, koşulları değiştirmek, adaleti getirmek. 
Kemal Bey de onunla birlikte yürüyen kitleler de bir şeyleri değiştirmeye uğraşırken aynı zamanda değişiyorlar da... 
Kemal Bey yürüyor ve tıpkı beraberindeki kalabalık gibi, yürüdükçe büyüyor. 
Yürüyüş değişimi getiriyor. Artık ne Kemal Bey, Ankara’dan İstanbul’a doğru ilk adımı atan Kemal Bey’dir ne de çevresindekiler...

***

Bugün bu uzun yürüyüş, Maltepe’de sonlanıyor. Ama Kılıçdaroğlu’nun da belirttiği gibi, bu bir son değil, bir başlangıçtır. Adalet ancak demokrasinin tüm kurum ve kuralları işlerlik kazandığında gerçekleşeceğine göre daha yapacak çok şey var demektir. 
Ve bu mücadelede koşulları değiştirmek, ancak değişmekle mümkün olacaktır.
Değişimin kişisel çerçevede olmayıp, kitleleri kapsaması başarının önkoşuludur. 
Kemal Bey ile birlikte partisinin de değişmesi şart. 
Bu da yeterli değil, Türkiye’de demokrasi yanında saf tutabilecek olan tüm kuruluşların, demokrasi mücadelesinin gerekli kıldığı değişime uğramaları zorunlu. 
Konumu CHP’ye bu alanda anahtar bir işlev yüklüyor. 
Bu mücadele, demokratik koşullar içinde yürütülmüyor, yürütülmeyecek de... 
Devletin üç erki, buna, küçük bir bölümü dışında, iktidarın borazanı olmuş, gerçekle bağdaşmayan algı yaratmayı gaye edinmiş medyayı da katarsanız, dört erki de demokrasi ve adalet isteyenlerin karşısında mevzilenmiştir. 
Bunlarla mücadele, halk ile yan yana, onun içinde filizlenerek, onunla birlikte yürüyerek başarılabilir ancak. 
İktidar, adalet arayışçılarını bu yola iterek, bu adımın atılmasına vesile olmuştur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar