CHP’nin hâlâ işlevi var mı?

Aile içindeki sağlık sorunları dolayısıyla vermek zorunda kaldığım ve şimdi çözülmüş kimi aksaklıklar yüzünden öngörülen izin süresini de aşmış olan arada meydana gelen...

Aile içindeki sağlık sorunları dolayısıyla vermek zorunda kaldığım ve şimdi çözülmüş kimi aksaklıklar yüzünden öngörülen izin süresini de aşmış olan arada meydana gelen en önemli olaylardan biri de 3 - 4 Şubat günleri yapılan CHP 36. Olağan Kurultay’ı oldu.
36. Kurultay’ın çoğu kimsenin farkında bile olmadan geçtiği “sonuç bildirgesi” gibi, imzacıları Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner’in, Aydın Engin’in yaptığı, cuma günü yayımlanan söyleşide ana çizgilerini Cumhuriyet’e anlattıkları manifesto da Emre Kongar Hoca’nın deyimiyle “güme gidince” olay yine parti içi iktidar yarışı ile sınırlı kaldı.
Ana muhalefet partisinin en üst organının, böylesine olağanüstü bir ortamda yapılan toplantısında, sorunların etraflıca tartışılmamış olması da son zamanlarda çok sık sorulan bir soruyu bir kez daha gündeme getirdi:
- CHP’nin hâlâ bir işlevi kaldı mı?
Son zamanlarda sıkça dile getirilen bu sorunun yanıtını ararken, bir gerçeği de gözden uzak tutmamalıyız:
- CHP tarihimizin bütün önemli dönüm noktalarında önemli roller oynamıştır.

*** Laik Cumhuriyetin kurucusu CHP aynı zamanda, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ışığında gelişen laik eğitimin öncüsü, tüm Cumhuriyet kazanımları ve kurumlarını yaşama geçiren bir kuruluş iken, tek partililikten çok partililiğe geçişin de kendi iradesiyle önünü açan İnönü’nün öncülüğünde, daha sonra, çok partililiğin gerçek bir demokrasiye dönüşmesinin savaşımını vermiştir.
CHP’nin muhalefetteyken hazırladığı ilk hedefler beyannamesinde öne sürülen öneriler 27 Mayıs 1960’tan sonra yaşama geçmiştir.
Sosyal demokrasinin kendine göre sol ilkelerinin yaşama geçişi de yine CHP’nin ortanın solu hareketi ile sağlanmış, Bülent Ecevit sosyal demokrat bu kuruluşu, “toprak...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar