Bize bizden büyük düşman yok

Seçime şunun şurasında üç haftadan az kaldı, hepimiz seçim derken başka bir şeyi kastediyoruz. Aynı dili değil de, aynı sözcüklerle ayrı dili konuşunca sağırlar diyaloğu...

Seçime şunun şurasında üç haftadan az kaldı, hepimiz seçim derken başka bir şeyi kastediyoruz. Aynı dili değil de, aynı sözcüklerle ayrı dili konuşunca sağırlar diyaloğu çıkmazında sıkışmak kaçınılmaz oluyor.
“Halk yerel yöneticilerini saptayacağına göre, yapılacak olan bir yerel seçimdir” diyorlar.
Acaba gerçekten öyle mi?
Yerel yönetimler, merkezi idarenin onayı olmadan hiçbir şey yapamayacağına, paranın musluğu merkezi idarede, daha doğrusu tek kişinin elinde bulunduğuna göre, sandıktan çıkacak olan, yerel yönetim ile ilgili milli iradenin ne kıymeti harbiyesi olur ki? O soru da tabii ki sandıktan milli iradenin aksaksız çıkması varsayımının gerçekleşmesi halinde geçerli. Acaba, milli irade 31 Mart günü sandıktan saptırılmadan çıkabilecek mi?
Çıktığını varsaysak bile, seçilen yerel yöneticilerinin tepeden gelen kişisel bir kararla milli iradeyle geldikleri makamlardan alınıp yerlerine kayyım atanmaları olasılığı hep var olduğuna ve bize de bu husus bıktırırcasına bir ısrarla anımsatıldığına göre, milli iradenin şahsi irade karşısında ne hükmü olabilecek ki?

*** Bütün bunlar, 31 Mart seçiminin aslında, Reis’in rejiminin ve politikalarının onaylanıp onaylanmadığını gösteren bir plebisit olmaktan öteye geçemeyeceğini göstermiyor mu?
Hem tüm otoriter - totaliter rejimlerde, bütün seçimler bir anlamda plebisit değil mi?
Bunların yanı sıra 31 Mart seçimlerinin Türkiye’nin beka sorunu olup olmadığı tartışması hâlâ ısrarla sürüyor.
Aslında seçim olmasa da Türkiye’nin bekası sorunu son dönemde hep gündemde.
Beka sorununun bizatihi tartışılması bile onun varlığının kanıtıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar