Bir kitap bir soru: Terör nasıl biter?

Terör yalnız şu anda Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu en önemli, yaşamsal sorun değil, ama 21. yüzyılda dünyanın ortaklaşa en önde gelen dertlerinden biri. Şu anda, elimde bu konuda son derece...

Terör yalnız şu anda Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu en önemli, yaşamsal sorun değil, ama 21. yüzyılda dünyanın ortaklaşa en önde gelen dertlerinden biri. Şu anda, elimde bu konuda son derece aydınlatıcı bir kitap var: Emekli Büyükelçi eski İstanbul ve Bursa Milletvekili Onur Öymen’in yazdığı “Arka Plan”. Bu Onur Öymen’in 2000 yılından başlayarak kaleme aldığı, hepsi de birbirinden ilginç, onuncu eser.
Terörün tarifinden ve tarihteki ilk örneklerinden başlayıp Hıristiyan dünyası, sömürgecilik, Fransız İhtilali’nden sonra terör, 20. yüzyılda devlet terörü, dünyadaki belli başlı terör örgütleri ve hareketleri, Ortadoğu’da terör, Türkiye’ye yönelik terör eylemleri ve dünya ülkelerinin tutumu, Cumhuriyet dönemindeki Kürt isyanları ve yabancı parmağı, PKK terörü ve dış boyutundan terör nasıl sona erdilebilir sorusuna kadar her konuyu kapsayan eser, yükseköğretimde ders kitabı, her aydının da kitaplığında bulunması gereken, bir başvuru kaynağı olacak nitelikte.

***

Baştan söyleyeyim. Eğer bir kitabı okuyarak, PKK dahil, bütün terör sorunlarına çare olacak hazır bir reçete edinmek istiyorsanız, boşuna okumayın! Çünkü bu kitap, bütün iyi kitaplar gibi, hazır reçeteler takdim etmek yerine, bilgi ve belge vermek, ipuçları sunmak, çeşitli terör örgütlerinin arkalarındaki güçleri gün yüzüne çıkarmak, kimi devlet terörü örneklerini anlamak ve konu hakkında kafa yorarken daha bilgili ve donanımlı, çözüm önerileri ararken ve sunarken de daha gerçekçi, daha ihtiyatlı olmak imkânlarını sunma yolunu tutuyor.
Kitabın bir bölümü terör nasıl sona erdirilebilir konusuna ayrılmış. Kısaca üzerinde duralım.
“Terörün nasıl sona erdirileceği konusunda, son zamanlarda Türkiye’ye de önerilen terör ile müzakere yöntemi geliyor” dedikten sonra Onur Öymen, İsrail-Filistin örneğini veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 276 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar