Basın özgürlüğü - seçim

Demokrasi halkın kendisi için en doğru, en iyi olanı, kendi çıkarına en fazla yanıt vereni seçme yetisine sahip olduğu varsayımına dayanır. Bu varsayımın gerçekleşmesinin aracı, özgür...

Demokrasi halkın kendisi için en doğru, en iyi olanı, kendi çıkarına en fazla yanıt vereni seçme yetisine sahip olduğu varsayımına dayanır. 
Bu varsayımın gerçekleşmesinin aracı, özgür seçimlerdir. 
Seçimlerin özgür olabilmesi, insanların özgür iradeleriyle neyin daha doğru olduğuna karar verebilmesi, ancak neyin olup bittiğinden haberdar olmasına bağlıdır. 
Bu unsur gerçekleşmezse, demokrasinin onsuz olmazı seçim de anlamsızlaşır. 
Halkın ne olup bittiğini öğrenmesinin yolu ise basın özgürlüğünden geçer. 
Basın özgürlüğü, demokrasinin ana öğesinin, seçimin temelidir. 
Basın özgürlüğü basın mensubunun değil, halkın bizzat kendisinin özgürlüğüdür. 
Basın mensubu gazeteci, onu halk adına vekâleten kullanır. 
Basın mensubuna verilen vekâlet bir yükümlülüğü içerir: Ne olup bittiğini öğrenmek ve olan biteni açıkça özgürlüğün asıl sahibine bildirmek. 
Yolsuzluk, usulsüzlük yapan siyasetçi, bu eylemlerini açığa çıkaran gazeteciyi ihanetle suçlar. 
Haksızdır.

***

Asıl ihanet gazetecinin haber verme yükümlülüğünü savsaklaması, kimi haberleri vermekten imtina etmesidir. 
Bir gazeteci, devlet görevlilerinin, gıda malzemesi adı altında, yabancı bir terör örgütüne, silah ve cephane yardımı yaptığını haber alırsa, bunu haber yapması değil, asıl yapmaması halinde ihanet suçunu işlemiş demektir. 
Gazeteci, yurtseverlik görevini ancak ve ancak öğrendiği gerçeği, gözü kulağı konumunda olduğu halkına en iyi şekilde bildirmesi halinde yerine getirmiş olmaktadır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 192 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 91 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 70 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 283 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar