‘Ansızın gelmiş’ gibi yapmak...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusunda, Türkiye - Suriye sınırında yerleşmiş, Amerikan gözetleme kuleleriyle herhangi bir dış müdahaleden korunmuş konumdaki PYD - YPG’yi hedef alıp...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusunda, Türkiye - Suriye sınırında yerleşmiş, Amerikan gözetleme kuleleriyle herhangi bir dış müdahaleden korunmuş konumdaki PYD - YPG’yi hedef alıp, “Bir gece ansızın gelebilirim” diyerek, sınır boyunca gözünü kendisine dikmiş olan PKK uzantısı bir güce izin vermeyeceğini söylüyor.
Buna karşılık, PYD - YPG’yi Suriye’deki varlığının dayanağı, askeri gücünün temeli haline getirmeye karar vermiş ve bunları Amerikan bayrağının koruması altına almış olan ABD ise sert yanıt veriyor:
- Gelme! Gelirsen vururum!
Taraflardan biri geri adım atmaz ise vaziyet kötü, iki NATO ülkesi, ABD ve Türkiye arasında sıcak bir çatışma olasılığı belirmiş durumda.
Türkiye gibi ABD de bunu istemiyor. Ankara’nın güvenlik kaygılarını anladığını söyleyip, kimi PKK önde gelenlerinin başına ödül koyarak, güya PKK ile arasına mesafe koyduğu izlenimini yaratmaya çalışıyor. Bu arada PYD’lilerin bulunduğu bölgeye Kuzey Irak’tan Barzani’ye bağlı güçler getirerek, Suriye’deki Kürt oluşumunu Ankara’nın tahammül edeceği bir niteliğe büründürmek istiyor, ama Barzani’nin yatkın olduğu bu çözüme de PYD - YPG karşı çıkıyor.

*** NATO içi bir savaşı iki taraf da istemediğinden, çözüm için Trump ile Erdoğan telefonla görüşüyorlar. Amaç ne şiş yansın ne kebap kabilinden iki tarafın da geri adım atmamış görüneceği bir çözüm bulmak. Bunun için, iki tarafın da asıl amacının ne olduğunu saptamak gerek: ABD’nin amacı, Suriye’nin kuzeyinde devletleşen bir Kürt oluşumu yaratmak, AKP’nin amacı ise bunca yüksek tonlu çıkıştan sonra, buna engel olamasa bile, boyun eğmemiş, izin vermemiş görünmek.
Bu durumda da çözüm hem ABD’nin istediği Kü...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar