Ahmet Rüstem

Salı günü, Sivas Kongresi ve orada bulunan Ahmet Rüstem’in Mustafa Kemal’e “Paşa, şimdi siz her şeyi yapabilirsiniz. Unutmayın ki burada Cemiyetler Kanunu’na göre teşekkül etmiş bir heyet değiliz. Bizim...

Salı günü, Sivas Kongresi ve orada bulunan Ahmet Rüstem’in Mustafa Kemal’e “Paşa, şimdi siz her şeyi yapabilirsiniz. Unutmayın ki burada Cemiyetler Kanunu’na göre teşekkül etmiş bir heyet değiliz. Bizim ihtilal heyetinden başka bir hüviyetimiz yoktur. Mahiyetimizin bize verdiği cüretle her şeyi yapabiliriz” demesinden söz etmiş, kim olduğunu başka bir yazıda ele alacağımı söylemiştim.
Daha önce de 1981-2004 tarihleri arasında çeşitli vesilelerle adını geçirdiğim yakın tarihimizin bu ilginç, ama az bilinen kişisini tanıma vakti artık geldi.
Osmanlı’nın hizmetine girdikten sonra, ihdida edip Saadettin Nihat adını alan aslen Polonyalı Seweryn Bielinski’nin İngiliz bir kadından 1862’de Midilli’de dünyaya gelen oğlu olan Alfred Rüstem, babası gibi Müslüman olup Ahmet adını almıştır.
Türkçenin dışında yedi dil daha bilen ve Hariciye’ye intisap eden Ahmet Rüstem, gönüllü er olarak katıldığı Balkan Savaşı’nın ardından, 1914 yılında Washington’a büyükelçi olarak tayin edilmiştir.
Bu sırada, Amerikan basınında, Osmanlı’nın Ermenilere katliam yaptıkları yolundaki yazılar yayımlanması üzerine, Evening Star gazetesine 9 Eylül’de bir demeç vermiş, 10 Eylül’de de bir yazı yazmıştır.

*** İngiltere, Fransa ve Rusya’nın yaptığı katliamlardan örnekler veren ve Osmanlı’nın savunma halinde olduğunu belirten Ahmet Rüstem’in yazısının bir yerinde “Varsayalım ki ülkeniz Japonya ile bir savaşa girmiştir ve zenciler de gizlice ittifak ettikleri Japonlar lehine sabotaj hareketleri yapmaktadırlar. Acaba bu durumda sonradan dünyaya buralarda ne olup bittiğini anlatacak kaç tane zenc...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar