ABD’nin Tayyip hüsranı

Pazar günkü Cumhuriyet’in bildirdiğine göre WikiLeaks, ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın kampanyasını yürüten John Podesta’ya ait 2000 civarında elektronik...

Pazar günkü Cumhuriyet’in bildirdiğine göre WikiLeaks, ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın kampanyasını yürüten John Podesta’ya ait 2000 civarında elektronik posta yayımlamış. Sızan e-postalar arasında Tayyip Erdoğan ile ilgili olanlar da var. 
Hillary Clinton’ın dış politika danışmanının, ABD’li diplomatların görüşlerini de içeren Tayyip Erdoğan ile ilgili e-postaların içeriği genelde şaşırtıcı değil. Bunların çoğunluğu ABD’nin Tayyip Erdoğan konusundaki hüsranını dile getirmekte. 
ABD’nin, bir zamanlar büyük umutlar bağladığı ve iktidara taşımak için büyük çabalar harcadığı Tayyip Erdoğan konusunda uğradığı hüsran, artık kimsenin meçhulü değil. 
AB’nin de Tayyip Erdoğan konusunda ABD ile aynı duygu ve düşünceler içinde olduğu bilinmekte. 
Oysa yüzyılın ilk yıllarında, Tayyip Bey ABD ve AB tarafından ne büyük umutlarla desteklenmiş, ne büyük bir özenle sarılıp sarmalanmıştı. 
Büyük destekçilerinin Tayyip Bey konusundaki hüsranları nereden kaynaklanıyor? 
Eleştirilerin afişe edilmesi gerekçesi, Tayyip Bey’in baskıcı, tek adam rejimiyle demokrasiyi rafa kaldırmış, temel hak ve özgürlükleri, pervasızca çiğnemeye koyulmuş olmasıdır. 
Tayyip Bey’in sözü geçen çevrelerce bu gerekçelerle çokça eleştirildiği, bu eleştirilerin de gerçeklik ve haklılık payından yoksun olmadıkları herkesin malumudur.

***

Ancak, ABD’nin bütün dünyada ve de Türkiye’de liderler ile olaylara yaklaşımına bakıldığında şu gerçeği görmemek de mümkün değildir: 
Politik emellerinin gerçekleştirilmesinde, kullanmayı tasarladığı ülkeler ve kişilerin demokrat olup olmamaları, ABD’nin hiç umurunda değildir. 
Saddam bu olgunun en çarpıcı örneğiydi. George W. Bush’un demokrasi karşıtı, kitle imha silahlarına sahip, “terör ihraç eden liderler” arasında bulunduğu gerekçesiyle ülkesini işgal edip devirdiği Irak diktatörü Saddam, Washington’un hesaplarına çok uyan, Irak’ın İran’a yönelttiği silahlı saldırıyı sürdürürken, Irak “terör ihraç eden ülkeler” listesinden çıkarılmıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 623 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 274 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar