‘Asker kaçağı İsmet Paşa’!

Olayı aziz dostum, Prof. Dr. Süheyl Batum, Sayın Hüsamettin Cindoruk’tan dinlediğini söylemişti de önce kulaklarıma inanamayıp, bir kez daha tekrar ettirmiştim. Sağ siyasetçiler içinde, hukukçu kimliğinin...

Olayı aziz dostum, Prof. Dr. Süheyl Batum, Sayın Hüsamettin Cindoruk’tan dinlediğini söylemişti de önce kulaklarıma inanamayıp, bir kez daha tekrar ettirmiştim.
Sağ siyasetçiler içinde, hukukçu kimliğinin de yardımıyla hukuk devleti ve demokrasi kavramını özümsemiş ender kişilerden biri olan Hüsamettin Cindoruk, öğrencilik yıllarında DP’nin gençlik kollarında siyaset yaparken yaşadıklarını anlatırken bir gün şunu söylemiş:
- O zamanlar biz İnönü’nün, asker kaçağı olduğunu söylerdik ve de inanırlardı. Düşünebiliyor musunuz, adam hem paşa, hem Garp Cephesi komutanı, hem de asker kaçağı!
Olay son zamanlarda sıkça rastlanan abesle iştigal furyasının da yeni olmadığını gösteriyor.
Vurun İsmet Paşa!”ya narası, sağın yıllardan beri süregelen geleneksel sloganıdır.
Betimlenen İsmet Paşa ile, Cumhuriyet’in, aydınlanma devrimlerinin önde gelen iki kişisinden biri olan, adını Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferlerinden alan, Lozan Kahramanı, çok partili yaşama geçişin öncüsü İsmet İnönü arasında uzaktan yakından bir benzerlik yoktur.

*** Olmayıverse de zaten ne çıkar ki?..
Gerçekte saldırının asıl hedefi İsmet Paşa olmanın ötesinde, Mustafa Kemal Atatürk ve laik Cumhuriyetin ilkeleri, kazanımları ve demokrasinin kurumlarıdır.
Hesaplaşılmak istenen, laikliktir.
Saldırının asıl hedefi devrimciliktir.
Yıkılmak istenen bağımsızlıkçı, özgür, sorgulayan kafa yapısıdır.
Karalanmak istenen aydınlanmacı düşüncedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar