Erdoğan’ın B planı imkânsız mı?

Cuma günü Tayyip Bey’in danışmanının TBMM’de kendilerine muhalif bir çoğunluk oluşması halinde, istediği nitelikte yeni bir çoğunluk sağlamak için seçimlerin yenilenebileceğinden söz...

Cuma günü Tayyip Bey’in danışmanının TBMM’de kendilerine muhalif bir çoğunluk oluşması halinde, istediği nitelikte yeni bir çoğunluk sağlamak için seçimlerin yenilenebileceğinden söz etmesi üzerine, merak edilen B planının bu olduğunu belirtmiş ve dikkat çeken hususların altını çizmeye çalışmıştım.
Yazının yayımlanması üzerine, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden arkadaşım Teoman Ekim’den aldığım bir iletide kadim dostum “eğer B planı Reis’in seçilip Meclis’te çoğunluğun Millet İttifakı’na geçmesi halinde seçimleri yenileme kararı alınması ise, bu halde kendisinin de yeniden seçimlere girmesi gerekecek ki, yeni anayasaya göre kendisinin üçüncü kez seçime girememesi gerekiyor. Zira iki kez halk oyu ile Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak” diyordu.
İlk bakışta Teoman Ekim haklı görünüyordu. Çünkü anayasanın 101. maddesi şöyle der: “Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”
Bu durumda, yeni seçime karar vermesi halinde Tayyip Bey üçüncü kez aday olamayacaktır.

*** “Anayasanın ifadesi açık ve net göründüğüne göre, Tayyip Bey’in seçimi yenileme kararını vermesi halinde aday olmaması da gerekiyor” denebilir mi?
Bu hususta uzmanların görüşlerini öğrenmek için eski Anayasa Mahkemesi üyesi ve gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Fazıl Sağlam’a başvurdum.
Prof. Sağlam’ın yorumu şöyle:
“Geçiş hükümlerine bakıldığında yoruma açık olan Geçici 18. maddede şöyle denildiği görülür: ... 75, 77, 101...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar