CHP adayı ikinci turun ortak adayı

CHP bugün 24 Haziran için cumhurbaşkanı adayını açıklıyor. Daha önce, CHP’nin de bulunduğu “tek adama hayır”cephesini oluşturan partilerin yöneticileri aralarında görüşerek, milletvekili...

CHP bugün 24 Haziran için cumhurbaşkanı adayını açıklıyor. Daha önce, CHP’nin de bulunduğu “tek adama hayır”cephesini oluşturan partilerin yöneticileri aralarında görüşerek, milletvekili seçimi için geniş bir ittifak yapmak ve Cumhurbaşkanlığı oylamasında kendi adaylarıyla seçime gitmek konusunda anlaşmaya vardılar.
Aslında bu durum Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday olgusunu ortadan kaldırmadı, yalnız ikinci tura erteledi.
İki turlu sistemlerin özü hiç kimsenin gerekli çoğunluğu bulamadığı birinci turdan sonra ikinci turda, seçmenlerin, finale kalan iki adaydan biri üzerinde yüzde 50+1’i bulacak şekilde birleşmelerine dayanıyor.
Adeta mucize denecek biçimde bütün öngörüleri allak bullak edecek çok büyük bir sürpriz olmadığı takdirde, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası ikinci turunun iki finalisti bellidir: AKP ve MHP’nin ortak adayı Tayyip Erdoğan ve ittifak yapmış, “tek adama hayır” cephesinin partilerinin desteklemeleri beklenen CHP’nin adayı.
Bu kesimin seçmenleri birinci turda yoğun biçimde sandığa gidip, kendi partilerinin adaylarını desteklerken, Tayyip Bey’in 50+1’i elde edememesini, yani karşı oldukları adayın kazanamamasını hedeflerken, ikinci turda da Tayyip Bey’in karşısındaki adaya oy vererek onun kazanmasını sağlamaya çalışacaklardır.
Yani taktik “önce seçtirme, sonra elbirliğiyle seç!”tir.

*** Bu durumda bugün açıklanacak olan ve Tayyip Bey’in ardından ikinci sırada çıkması beklenen CHP adayı aynı zamanda ikinci turun ortak adayı oluyor.
Yıllardır, yüzde 23 - 25 bandında dolaşan CHP’nin adayının büyük bir mucize olmaz ise ikinci gelmesi nasıl kesin gibiyse, tek başına seçilmek için yeterli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 624 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 182 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 85 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 67 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 275 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar