Mekanlar bize ne söyler?

Bu yazı, daha yazarken bile mekanlar, insanlar ve hayatlar arasında kurduğu bağlarla gündem dışı bir tatil yazısı gibi görünmüştü gözüme.Bu mübarek bayram günü vesilesiyle söz konusu...

Bu yazı, daha yazarken bile mekanlar, insanlar ve hayatlar arasında kurduğu bağlarla gündem dışı bir tatil yazısı gibi görünmüştü gözüme.

Bu mübarek bayram günü vesilesiyle söz konusu yazıyı tekrar sizlerle paylaşmak istiyorum… 

****

Mekânlar bize ne söyler? Yaz aylarında benzersiz bir çekimle beni sarı düzlüklerine ve fısıldayan harabelerine çeken köyümün sade mekânları mesela… Taş ve kerpiçle berkitilmiş duvarları, ilkel ama zekice bir görkemle örülmüş ahşap tavanlarıyla bu mekânlar duyabilene ne çok şey söylemekteler. Koyu renk ve oldukça basık gövdeleri, yakın ilişkilerin merkezinde olduğu geniş aileyi ve tevazuu dillendiriyor gibidir. Ona daha yakından baktığınızda tarım toplumunun Anadolu’daki kesintisiz izlerini görebilirsiniz. Aynı zamanda Türklere özgü  “Bozkır”da bütün birikimiyle o mekânda tecessüm eder.


****

Mekân, hep böyle değil midir? Onlar kendilerini şekillendiren zihnin taşa, simetriye, biçimlere evrilmiş hali değil midir? Kuşkusuz öyledir. Bu yüzden mekanların çizgilerinde iz sürerek kaçınılmaz olarak insanın ruhuna varan bir yolculuğa çıkabiliriz.
Şimdilerde Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates örnekliğiyle ön plana çıkan şu alışık olmadığımız “garaj”lar mesela…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bireysel Silahlanma İhtiyacı ve “Kötü Adam” Gerçeği 23 Mart 2024 | 46 Okunma Seçim 16 Mart 2024 | 49 Okunma Düşüş! 09 Mart 2024 | 154 Okunma Hukuk 02 Mart 2024 | 75 Okunma Karanlığa Küfredeceğine Bir Mum Yak 24 Şubat 2024 | 77 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar