Cadılar Bayramı ve Kurbanları

Conrad Hilton 1955’te İstanbul’daki ilk otelini açtığında “otellerimizden her biri küçük birer Amerika olacak” demişti. Çünkü bu yapı Amerika’nın görkemli hayat tarzının bir...

Conrad Hilton 1955’te İstanbul’daki ilk otelini açtığında “otellerimizden her biri küçük birer Amerika olacak” demişti. Çünkü bu yapı Amerika’nın görkemli hayat tarzının bir yansıması olacaktı.
Öyle de oldu. Hatta fazlası oldu. Yani sadece Hilton değil tüm oteller Amerikan hayat tarzının deneyimlendiği örnek alanlara dönüştüler. Ardından bütün ülke aynı yolu izledi. Yine aynı yılların siyasal sloganlarından biri zaten “küçük Amerika” olmak değil miydi?


Fazlası oldu dedik, bu kısmı önemli. Amerikan yaşam tarzının, ihraç edildiği tek ülke Türkiye değildi. Başta Avrupa olmak üzere tüketime dayalı bu yaşam tarzı kültür endüstrisi yoluyla bütün dünyayı istila etti. Bütün dünya, hepimiz Amerika’nın birer eyaletine dönüştük.
Sonra şu oldu. Kapitalizmin ritüelleri küçük Amerikalarda bir nevi dini bayrama dönüştüler, hatta ondan daha da kuvvetli hale geldiler.


“Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Kara Cuma” vs…
Bunlar artık toplumumuzun ve bizim gibi diğer küçük Amerikaların vazgeçilmez, vazgeçilmesi teklif dahi edilemez ayin vakitleri oldular.


Şimdi bu halkaya Cadılar Bayramı da eklendi. Bu yeni ritüel giderek Amerika’nın...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Metcezir 20 Nisan 2024 | 43 Okunma Şehir Alarm Veriyor! 13 Nisan 2024 | 121 Okunma Geçtiğimiz Haftaya Dair 06 Nisan 2024 | 67 Okunma Şehirler ve Seçimler 30 Mart 2024 | 80 Okunma Bireysel Silahlanma İhtiyacı ve “Kötü Adam” Gerçeği 23 Mart 2024 | 48 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar