“Ateist İmam” ve Laik Çizgide Bir İleri, İki Geri

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ali Osman Diyadin'in bugünkü (11.11.2022)''“Ateist İmam” ve Laik Çizgide Bir İleri, İki Geri'' başlıklı yazısı.

İlahiyatçı İsrafil Balcı, Ebu Leheb ile ilgili enteresan mı enteresan bir açıklama yapmış. Haberi okuyunca ister istemez aklıma Zaytung’un çok eskiden yaptığı “ateist imam” şakası geldi. Şaka, din adamlığının bir mesleğe döndüğünü ve artık onu geçim derdiyle ateistlerin bile yaptığını anlatıyordu. Balcı’ya ateist demiyoruz elbette, sadece tuhaf, ironik çelişkiye dikkat çekiyoruz. Balcı Ebu Leheb ile ilgili “Hangi kötülüğü yaptı diye sorulsa somut örnek bulamazsınız” diyor. İslami anlatıda Ebu Leheb’e düşmanlığın temelsiz, delilsiz olduğunu anlatmaya çalışıyor anladığım kadarıyla.

Bu ifadeleri duyduğumda hiç şaşırmadım doğrusu. Balcı daha fazlasını da söyleyebilecek biri. Kendisini sosyal medyadan takip edenler  ne demek istediğimi anlayacaklardır.

Balcı’nın düşünsel eğiliminin temelini büyük ölçüde ülke insanınıninanç geleneğine duyduğu öfke oluşturuyor. Geleneksel dinin ferdi ve içtimai tezahürlerine saldırması, söz konusuifade biçimlerini aşağılaması bu öfkeden kaynaklanıyor. Bu geleneğin içinde yanlış olan şeyler olabilir elbette, ancak tümünü sakıncalı ilan etmek mantıksızdır.

Balcı ve İslamoğlu gibilerin bu tutumlarında ebeveynleriyle ve onların dini...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Metcezir 20 Nisan 2024 | 55 Okunma Şehir Alarm Veriyor! 13 Nisan 2024 | 121 Okunma Geçtiğimiz Haftaya Dair 06 Nisan 2024 | 70 Okunma Şehirler ve Seçimler 30 Mart 2024 | 80 Okunma Bireysel Silahlanma İhtiyacı ve “Kötü Adam” Gerçeği 23 Mart 2024 | 49 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar