Kur garantili hesap helal mi, haram mı?

Yeni Akit gazetesi yazarı Ali Karahasanoğlu (27 Aralık 2021) yazısında dini açıdan yeni ekonomik sistemi değerlendirdi : ''Faiz olarak değil, kur garantisi olarak verilen para helal midir?''

İslam alimi değilim..

Sadece İmam Hatip mezunu ve bir yıllık da Yüksek İslam Enstitüsü eğitimim var..

Ama dinimi öğrenmeye çalışan bir müslümanım..

Ayrıca hukuk tahsili aldığım için, kuralları uygulama, teorik anlamda çıkarımda bulunma noktasında, az buçuk bir tecrübem vardır..

Bu altyapı ile söyleyeyim..

Verilen fetvalardan yola çıkarak, sınırları ve tanımlaması net olan olaylara uygulayarak kanaat açıklamak için çok da derinlemesine bir din eğitimine gerek olmadığı”nı hatırlatıp..


Zaten söyleyeceğimizin, dini yönünden ziyade, mantıki bir çıkarım olduğunu belirtip..

Aktüel tartışmaya geçelim.

“Kur garantili TL hesabı faiz midir, dolayısı ile haram mıdır değil midir?

1) Yeni tartışma ile ilgisi olmaksızın, eski dönemlerde de konuştuğumuz üzere, klasik bankalarda, faizli TL hesapları, haram mıdır..


Haramdır..

Bu konuda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, hiçbir İslam aliminin de reddetmediği kesinlikte “nas” var mıdır?

Vardır..

2) Yine yeni tartışmalara bağlı kalmaksızın.. Eski dönemlerde genel olarak kabul edildiği üzere, katılım bankalarında hesap açıp, kâr payı almak faiz midir?

İslam alimlerinin genel kabulü, kâr payı faiz değildir. Dolayısı ile haram değildir..

3) Şimdi yeni tartışmaya geçelim.. a) Haram olan faiz getirisi olan hesaba, bir de kur garantisi verilmiş olması halinde, bu faiz midir? Haram mıdır?


Anası haram olanın yanında, bir ekleme geldiğinde, o eklemeye bakıp, anası haram olan şeyin, helalliğe dönmesi mümkün mü?

Değil.

Yani..

Klasik bankada açılan faizli hesap, kur garantisi getirildi diye helale dönüşür mü?

Dönüşmez..

Mantıken dönüşmez..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şecaat arzederken CHP’li başkan, sirkatin söyler! 19 Nisan 2024 | 2.427 Okunma “Lale Devri”ni gerçekte kim yaşıyor? 18 Nisan 2024 | 2.196 Okunma Haydi jet yakıtçılar, siz de “unutmayacağız” diyebiliyor musunuz! 17 Nisan 2024 | 1.334 Okunma Bursalı ve Filiz sizin olsun, Ekrem Yavaş’ı yedirmeyeceğiz! 16 Nisan 2024 | 4.340 Okunma Helal olsun İran’a! 15 Nisan 2024 | 4.037 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar