Abdullah Gül’ün tasfiyesi

2019’un renkleri şimdiden belirmeye başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin net tavrı, 2019’da neler olacağını ortaya çıkarıp safları belirgin hale getirdi. Cumhurbaşkanlığı...

2019’un renkleri şimdiden belirmeye başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin net tavrı, 2019’da neler olacağını ortaya çıkarıp safları belirgin hale getirdi. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi, 2019’un Kasım ayında yürürlüğe girecek. Ama bundan daha önemlisi, yeni sisteme uyum yasalarının nasıl çıkarılacağı? Başbakanlık ortadan kalkacak, seçilecek Cumhurbaşkanı hükümeti doğrudan kuracak. Yapılacak diğer düzenlemeler ise sistemin omurgasını oluşturacak.

Aslında önceden iki başlı bir sistem yoktu. Başbakan olan ülkeyi tek başına yönetiyordu. Cumhurbaşkanı, geniş yetkileri olmasına karşı sembolikti. Bu sembol cumhurbaşkanlarının sonuncusu Abdullah Gül oldu. FETÖ’nün kendisi üzerinden ülke yönetimine ortak olmaya kalkışması da Abdullah Gül’ün AK Parti’den tasfiye edilmesi ile sonuçlandı. Yedi yıl Cumhurbaşkanlığı yapan Abdullah Gül’ün yapması gereken, AK Parti’yi denetliyormuş gibi siyasi çıkışlar yapmak değil, AK Parti ile uyum içinde çalışarak uluslararası bir kuruluşun başına geçmek olmalıdır. Gül’e de bu yakışır.

***

AK Parti ve MHP birlikteliği, siyasi literatürde “yerli ve milli cephe” olarak ismini aldı. BBP de bu oluşuma açık destek verdi. Üç partinin Cumhurbaşkanlığı seçimindeki ittifakı, CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni “karşı blok” oluşturmaya itecek gibi görünse de Ekmeleddin İhsanoğlu örneği ve HDP’nin tasfiyesi onların bir araya gelme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

2019 Mart ayının sonunda yapılacak mahalli seçimler için partiler ittifaka girmeyecek. Yerli ve milli cephe ittifakı Cumhurbaşkanlığı seçimi için... Aslında mahalli seçimlerde de işbirliğine gitmeleri, milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için ellerini güçlendirir. MHP’nin güçlü olduğu bölgelerde, AK Parti’nin de kabul edeceği adaylar gösterilirse, o bölgelerde AK Parti aday göstermeyerek MHP’ye destek verebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak ittifakın resmiyet kazanması önemli. Bu resmiyet, parti kimliklerini ortadan kaldırmadan yapılmalı. Seçmen istediği partiye oy vermeli, hangi partinin ne kadar oy aldığı belli olmalı, ama seçim sonucunda ittifak yapan partilerin oylarının tamamı dikkate alınmalı. Bu da ittifak içinde yer alan partilerin kendi güçlerini bilmeleri açısından önem arz ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD piyadeliğimiz bitti 18 Ağustos 2018 | 261 Okunma ABD, neden sürekli saldırıda 11 Ağustos 2018 | 261 Okunma Rahip Brunson itirafçı olsa ya! 28 Temmuz 2018 | 226 Okunma Vesayetçi demokrasiden etkili yönetime 21 Temmuz 2018 | 3.682 Okunma Turizmin içi kültürle dolar mı? 14 Temmuz 2018 | 91 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar