Vesayetçi demokrasiden etkili yönetime

Türkiye değişiyor. Değişim anında, günübirlik. Uzun zamana yayılmıyor. Ama bunu toplumun küçük bir kesimi fark edebiliyor. Sanırım değişim gerçekleştikten sonra uygulamaları görerek...

Türkiye değişiyor. Değişim anında, günübirlik. Uzun zamana yayılmıyor. Ama bunu toplumun küçük bir kesimi fark edebiliyor. Sanırım değişim gerçekleştikten sonra uygulamaları görerek gerçek anlamda kavrayabileceğiz.

Kamuoyunun büyük beklenti içinde olduğu bedelli askerlik olayı hızla TBMM gündemine girdi. Devlete olan vergi borçlarının yapılandırılması devam ediyor. Seçimden önce uygulamaya başlanan imar affı süratli bir şekilde hayata geçiriliyor.

Doğrudan başbakana bağlı olan Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması hep konuşulmuş ama geçmişte hiçbir hükümet bunu gerçekleştirememişti. Şimdi Cumhurbaşkanı kabinesini kurduktan sonra bu işlem bir günde gerçekleşti. Sıradan bir olay gibi…

Sadece bu değişim bile, vesayetçi demokrasiye vurulmuş en büyük darbedir. Eskiden derin devlet vardı, derin devletin kırmızı kitabı vardı. Seçilmiş hiçbir siyasi iktidar bu kırmızı kitabın çizgileri dışına çıkamazdı. Şimdi devletin görünen yüzü de, görünmeyen yüzü de Cumhurbaşkanlığına yani halkın seçtiği otoriteye tabi artık.

***

Eski sistemde milletvekillerini seçer, o vekiller de ülkeyi yönetecek hükümete güvenoyu verirdi. Yeni sistemde güvenoyunu halk daha işin başında oyları ile belirlediği Cumhurbaşkanı ve onun ekibine verdi. Cumhurbaşkanı da halktan doğrudan aldığı bu yetkiyle, çalışkanlığı ve becerisine inandığı insanlardan güçlü bir ekip kurarak, yeni sisteme göre devleti yapılandırmaya, beş yıl boyunca ülkeyi yönetecek adımları atmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD piyadeliğimiz bitti 18 Ağustos 2018 | 261 Okunma ABD, neden sürekli saldırıda 11 Ağustos 2018 | 261 Okunma Rahip Brunson itirafçı olsa ya! 28 Temmuz 2018 | 226 Okunma Vesayetçi demokrasiden etkili yönetime 21 Temmuz 2018 | 3.682 Okunma Turizmin içi kültürle dolar mı? 14 Temmuz 2018 | 91 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar