Esed bunu haketti

ABD Başkanı iki tweet attı, ortalık karıştı. Tüm dünyayı endişeye sevk eden yazılan iki tweet değildi tabii ki... O tweetlerin akabinde ABD’nin USS Harry Truman uçak gemisi ile 7 savaş gemisini Virginia’daki...

ABD Başkanı iki tweet attı, ortalık karıştı. Tüm dünyayı endişeye sevk eden yazılan iki tweet değildi tabii ki... O tweetlerin akabinde ABD’nin USS Harry Truman uçak gemisi ile 7 savaş gemisini Virginia’daki Norfolk deniz üssünden Akdeniz’e doğru yola çıkarmasıydı. Alman fırkateynleri ve İngiliz denizaltıları da Doğu Akdeniz’eyöneldi. Akşamında da Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak konuyu istişare etti.

İki tweetten sonra Suriye rejimi tüm uçaklarını Lazkiye bölgesindeRusya’nın kontrolündeki Humeymim Hava Üssü'ne topladı. Şam ve Humus’taki askeri üsleri de boşaltmaya başladı. Rus savaş gemileri Suriye’deki Tartus üssünden ayrılıp, bir füze saldırısına karşı açık denizlerde savaş konumuna geçtiler.

ABD Başkanı ve Savunma Bakanı hafta sonu gezisini iptal etti. İngiliz ve Fransız Hükümetleri, ABD ile birlikte Suriye’ye karşı operasyon yapmak için onay verdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi toplandı. Tramp’un “Kendi halkını öldüren hayvan” diye tanımladığı Esed’e karşı bir operasyon enine boyuna konuşuldu, sadece tarihi açıklanmadı. Hedefte ise öncelikle Esed’in hava üsleri ve kimyasal silah depoları var.

***

Suriye’nin katil diktatörü Esed, sivillere karşı zehirli gaz kullanmayı alışkanlık haline getirdi. Geçtiğimiz 7 Nisan’da Şam’ın Doğu Guta bölgesine yapılan kimyasal saldırıda 78 sivil öldü. 2013 yılında Esed rejimi aynı yerdeyine kimyasal silah kullanmış, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 1.300 sivili katletmişti.

Esed’in sivillere yönelik bu zulmü karşısında Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri Doğu Guta’yı elinde tutan muhalifler ve sivil halk, gruplar halinde buradan ayrılmaya başladı. İdlib, El Bab ve Cerablus’a doğru akın akın göçüyorlar. Esed’in Doğu Guta’yı kontrol edeceğim diye asırlardır orada yaşayan insanları yerinden yurdundan etmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Şam’ın yakın çevresindeki Doğu Guta ve Al Kadem yerleşim birimlerinden Suriye’nin kuzeybatısına geçenlerin sayısı Birleşmiş Milletler Ofisi’nin tespitlerine göre 100 bine yaklaştı. Suriye’nin yarısı, Suriye dışında yaşıyor. Türkiye, son dönemde makul bir yöntemle artık Suriye’den göçleri Suriye içerisinde çözüme kavuşturmaya başladı. Kontrol ettiği bölgelerde yeni şehirler kurmaya da başlıyor. Taaa en başından beri savunduğu “güvenli bölgeler” tezinikendisi tek başına uyguluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD piyadeliğimiz bitti 18 Ağustos 2018 | 261 Okunma ABD, neden sürekli saldırıda 11 Ağustos 2018 | 261 Okunma Rahip Brunson itirafçı olsa ya! 28 Temmuz 2018 | 226 Okunma Vesayetçi demokrasiden etkili yönetime 21 Temmuz 2018 | 3.682 Okunma Turizmin içi kültürle dolar mı? 14 Temmuz 2018 | 91 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar