Ayna ve İnsan

Kâinat yaratılmış bir hamlık. İnsanlığa sunulan bir nimet. İnsan bu âlemde var olanları işlemeye, var kılmaya, şekillendirmeye görevli. Toprak, kayalar, bitkiler, hayvan, su, hava. Bunların her biri kendi...

Kâinat yaratılmış bir hamlık. İnsanlığa sunulan bir nimet. İnsan bu âlemde var olanları işlemeye, var kılmaya, şekillendirmeye görevli. Toprak, kayalar, bitkiler, hayvan, su, hava. Bunların her biri kendi başlarına oldukları yerde var olan, duran şeyler. Ama insan ile olunca bir anlamı olur.

Bunlarla kendisine sunulan sorumluluğu üstlenmesi ağır bir yükümlülük. Kaldırabilecekse varlığı anlam kazanır.

İnsan yaratıldığı ve kendini bildiği ilk andan itibaren yeryüzüne attığı adımlarıyla bir şeyleri var kılmaya başlar. Bilinçle adım atması bir başlangıç olur. Canlı varlıklardan hayvanlar da adım atar, yürür, yer, içer yaşar. İnsandan farklı, güdüleriyle var olur. İnsan, nasıl ve niçin adım attığını bilir. Hayata ilişkin bir niyeti var ilk adımından itibaren. Ne yaptığını bilir.

Ayna insanın eliyle işlediği ve var kıldığı bir eşya. Yaratılmış hammaddeyi düz bir cama dönüştürür, arkasını sırlar, diğer yüzünde yansısını görür. Bu, bir emek, işçilik ve çaba sonucu gerçekleşir. Allah’ın kendisine bağışladığı yetenek ve akıl ile başarır.

İnsan, bu başarısına inancını abarttığında kendi yaptıklarına, aynaya bakar, dış yüzünü görür, kendisini tanır, bilir. Bu hüneri veya başarısı içindeki kimi duyguları kabartır. İçindeki gurur, büyüklenme ve kibir damarı kabarır. Kendisini bir yaratıcı olarak görür. Artık o, tehlikeli sularda çırpınır. Kendisiyle olan sınanmasını bir yana bırakır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kişi Değil Dava ve İnanç Bağlılığı 27 Aralık 2017 | 206 Okunma Sevgi İle Nefret Arasında ya da Uçurumunda 25 Aralık 2017 | 132 Okunma Kuşku ve Korku 22 Aralık 2017 | 109 Okunma Zamanın Hızında 20 Aralık 2017 | 101 Okunma Irkçı Emperyalizme Karşı Ortak Ses ve Maduro 18 Aralık 2017 | 189 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar