Yapay zeka sayesinde telifsiz şahane beste

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği ‘Aklıma Bir Fikir Geldi Fikri Mülkiyet Hakkında Duyarlılık İçin İletişim Fikirleri...

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği ‘Aklıma Bir Fikir Geldi Fikri Mülkiyet Hakkında Duyarlılık İçin İletişim Fikirleri Yarışması’nın ödül töreninden önce, konunun uzmanları telif sorunları üzerinde ilginç sunumlar yaptı.

Bunlardan en ilgimi çeken Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Gül Okutan Nilsonn’un anlattıkları oldu. Dünyadaki en ilginç telif davası ne? 

Endonezya ormanlarında ‘Naruto’ adını verdiği maymuna selfie yaptıran David Slater’in, bu fotoğrafları kullanan medya organlarına dava açıp, telif istemesi… 

Hayvana telif mi? 

Medyanın, “O fotoğrafları Slater değil, maymun çekti” diyerek yaptığı savunma sonunda ne karar verdi ABD yargısı? 

“Hayvanların telif hakkı olamaz. Yeryüzünde tek canlıya aittir bu hak; o da insan.” 

 Ardından hayvan hakları savunucusu PETA, Slater’e dava açıp, hayvanların payını istedi. 

Dava uzlaşmayla sonuçlandı. Slater, telif gelirinin yüzde 25’ini hayvanlar için kullanılmak üzere PETA’ya verdi. Düne kadar böyle bir imkan yoktu, ama bugün var. İnsanoğlu, yarattığı yapay zeka sayesinde müthiş besteler üretiyor. 

Sahipsiz besteler

Suni zeka, anonimleştiği için telif gerektirmeyen müzik dehalarının eserlerini harmanlayıp, onlarınkinden daha güzel besteler üretti. Nilsonn, o toplantıda Bach ve Beatles’ın eserlerinden üretilen yapay zeka bestelerini dinletip, sordu: 

“Şimdi bu eserlerin sahibi kim? Bir sanatçının bestelerinden yeni eserler yapma fikrini ortaya atan mı, yoksa yapay zekayı yapan mı?” 

 Şimdilik bu eserlerin sahibi yok, ama yarın bu da David Slater’in ‘Naruto’ fotoğrafları gibi davalık olduğunda, ne karar verecek yargı?

 Yarın biri Sezen Aksu’nun şarkılarını yapay zekaya yükleyip, Sezen’den iyi Sezen bestesi yaparsa ne olacak mesela? 

DİZİLERE DALINCA NELERİ UNUTTULAR?

Bu akşamki yılbaşı programlarının tanıtımlarını izledim. İçlerinden beni en çok cezbeden TV8’deki
‘O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’ in tanıtımı oldu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anev’de ‘Kültür Başkenti’ şovu! 28 Mart 2024 | 57 Okunma Shakira’nın vücut kimyası bozuldu! 26 Mart 2024 | 198 Okunma Satılmayanları yakan markalar 24 Mart 2024 | 285 Okunma 'İguanalarım beni bilim insanı yaptı' 24 Mart 2024 | 94 Okunma Paris’te ‘Erik Dalı’ 23 Mart 2024 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar