Ruslar, Türk yönetmenine domates gibi vize vermedi

“Seçilip, davet edildiğimiz Rusya’da film festivaline katılmam zora girdi. Çünkü Rusya Konsolosluğu, bana vize vermiyor.” “Yaşamak Güzel Şey” filminin senaristi, yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit...

“Seçilip, davet edildiğimiz Rusya’da film festivaline katılmam zora girdi. Çünkü Rusya Konsolosluğu, bana vize vermiyor.”

“Yaşamak Güzel Şey” filminin senaristi, yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı’nın paylaştığı bu twiti görünce işin perde arkasını öğrenmek istedim. İşte Saçıntı’nın anlatımıyla Rusların, Türk domatesinden sonra filmini isteyip, kendisine vize vermeyişlerinin öyküsü:

Rusya’nın her yıl bir şehrinde yapılan ‘Within Family Festivali’nin yarışma bölümüne seçtiler son filmim ‘Yaşamak Güzel Şey’i… Bunu da bir davet mektubuyla bildirdiler. Doğruluk, dürüstlük gibi erdemleri ön plana çıkaran aile filmlerin yarıştığı bir festivalmiş bu…

Türkiye dışında Almanya, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Hollanda, İtalya, Brezilya, Güney Kore, İsrail ve Arjantin’den de filmler yarışacak bu yıl 20’ncisi Yaroslav’da yapılacak festivalde.

Rusya Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle yapılan festivalin komitesi, bizimle birlikte 12 ülkeye aynı davet mektubunu gönderdi.  O mektupla Rusya Konsolosluğu’na başvurdum vize için, ama yeterli bulunmamış belgelerim. Konsolos, ‘O davet mektubu, AB ülkeleri ve ABD için geçerli. Türkler için değil. Göçmen Bürosu’ndan davetiye getirsin’ dedi.

Durumu Festival Komitesi’ne bildirdim. Onlar da şaşırdı. ‘11 ülkede sorun çıkmadı, hepsi vize aldı, sadece Türkiye’de böyle bir sorun yaşandı’ dediler. Bunun üzerine Festival Komitesi; adımı, pasaport numaramı da verip direkt Konsolosluğa hitaben Rusça yazı gönderdi, o da kabul edilmedi.”

Rusların, Türk domatesi gibi kendisine vize vermemesine bozulan Müfit Can Saçıntı, şunları söyledi:

“Bu saatten sonra Göçmen Bürosu’ndan veya Dışişleri’nden davet mektubu gönderseler ve vize de verseler gitmek gelmiyor içindem. Bir haftadır iyice bunaltıp, soğuttular beni. İnternetten filmimi göndereceğim, ama ben gitmeyi düşünmüyorum.”

BALTAŞ VE DÖKMEN’Lİ PROGRAM SÜPER OLUR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TikTok ve X’e erişim engeli! 18 Nisan 2024 | 129 Okunma Alışık, formunu nasıl koruyor? 16 Nisan 2024 | 98 Okunma “Önüme engeller konulunca yüksekten atlamayı öğrendim” 14 Nisan 2024 | 105 Okunma Aleyna Tilki’nin gizli düşmanları! 14 Nisan 2024 | 90 Okunma Akpınar’ın kızı kime, niye kızdı? 13 Nisan 2024 | 315 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar