Aliya izzetbegoviç için 6 bölümlük dizi

Cuma sabahı yorumculuk yaptığım Beyaz TV’deki ‘Beyaz magazin’den izin alıp, Bosna-Hersek’e gittim. Çünkü aynı gün Saraybosna’da Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk...

Cuma sabahı yorumculuk yaptığım Beyaz TV’deki ‘Beyaz magazin’den izin alıp, Bosna-Hersek’e gittim. Çünkü aynı gün Saraybosna’da Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in hayatını
TRT 1 ekranına taşıyacak ‘Alija’ dizisinin tanıtım toplantısı vardı.
Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği’ndeki toplantıda, Büyükelçimiz Haldun Koç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, yapımcılar Muhammet Hakan Sancaktutan ve İsmail Kılıçarslan, yönetmen Ahmed İmamoviç’le Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina, dizi hakkındaki görüşlerini açıkladı.

Yapımcı Sancaktutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve himayesiyle Bosna Hersek’te çekilen altı bölümlük dizinin Aliya İzzetbegoviç’in yaşamı, ailesi, dostları ve silah arkadaşlarının anlattıklarından yola çıkarak kurgulandığını anlattı.

“Rahmetli Aliya İzzetbegoviç zulümlere, asimilasyonlara direnmenin de ötesinde bir  kimlik mücadelesi göstererek halkına ve devletine sahip çıkmış büyük bir liderdi” diyen TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, dizi için şunları söyledi:

“Aliya; kadın, çocuk ve yaşlı demeden Boşnak kardeşlerimizle beraber yaşadığı acılara rağmen ‘Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacağız’ diyebilecek kadar inançlı üstün bir devlet adamı olduğunu tüm dünyaya göstermişti. Bu liderliğin tarih boyunca unutulmayacağına inanıyorum.

Bizler de TRT olarak rahmetlinin dediği gibi kin ve intikam peşinde koşmadan, insanlık tarihinin en vahşi savaşını unutturmamak ve liderleriyle birlikte Bosna halkının bu kutlu ve muzaffer direnişini anlatmak için bir gayrette bulunduk.”

‘Türkler, babamı niye çok sevdi?’

TRT Genel Sekreteri Mustafa Alcan, TRT 1 Yayın Yönetmeni Şaban Sikar, TRT 1 Koordinatör Yardımcısı Ümit Gökçe ve dizinin senaristi Ahmet Tezcan’ın da katıldığı toplantıda Bakir İzzetbegoviç ise şunları anlattı:

“Türkleri böyle bir dizi çekmeye iten sebep nedir? Çünkü Türkiye’de, Türkler belki de Bosna Hersek’teki Boşnaklardan daha çok Aliya İzzetbegoviç’i okuyor ve hayatını araştırıyor. Türk insanını biraz daha tanıma fırsatını bulduktan sonra bu sorunun cevabını da buldum. Onların Aliya’da sevdikleri, beğendikleri, özendikleri şey şu; kendilerinin de paylaştıkları değerler.

Türkiye’de İzzetbegoviç’in lakabı ‘Bilge Kral’dır. Bu bize abartılı gelir. Çünkü Türkiye’de buradan farklı olarak düşünce insanlarına saygı büyüktür. İkincisi Aliya mücadele veren, kahraman bir insandı, Türkler de mücadelecidir ve o yüzden babamın bu yönünü de sevdiler. Üçüncüsü bir Müslüman ve bir Müslüman düşünürü olarak; 20-21’inci yüzyıldaki İslam’ı ve Müslümanları kendi hayatı ve yapıtlarıyla, ılımlı bir şekilde nasıl ilerlenebilir konularında bir çizgi çizdiği için de Türkler onu seviyor.”

Dalyan turizmine ‘mezarcı’ dopingi!

Osman Şahin’in eserinden sinemaya uyarlanan ‘Mezarcı’ filmini, galasında izledim. Öncelikle şunu belirteyim: 

16 ay önce Dalyan’a gidip, filmin çekimlerini izlemiştim. ‘Mezarcı’nın hikayesini 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anev’de ‘Kültür Başkenti’ şovu! 28 Mart 2024 | 51 Okunma Shakira’nın vücut kimyası bozuldu! 26 Mart 2024 | 198 Okunma Satılmayanları yakan markalar 24 Mart 2024 | 284 Okunma 'İguanalarım beni bilim insanı yaptı' 24 Mart 2024 | 94 Okunma Paris’te ‘Erik Dalı’ 23 Mart 2024 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar