Müspet hareket ve karşılık beklemeden dine hizmet

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, 28 ülke ilim adamlarının katıldığı “Kur’an ve Sünnet Rehberliğinde Müspet Hareket” konulu, 1-3 Ekim tarihleri arsında üç gün süren 11....

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, 28 ülke ilim adamlarının katıldığı “Kur’an ve Sünnet Rehberliğinde Müspet Hareket” konulu, 1-3 Ekim tarihleri arsında üç gün süren 11. Uluslararası Bediüzzaman Said Nursi Sempozyumu düzenledi. 

Nebevî metotlarla Kur’an’ı anlamak ve Asr-ı Saadet’i örnek olarak İslam’ı yaşayabilmek için Risale-i Nur Külliyatı adı altında 130 eser kaleme alan Bediüzzaman Said Nursi 1960’ta vefat etmişti. Eserleri bugün bütün dünyada okunuyor ve dünyanın dört bir yanında yankı yapıyor.

Sempozyumda Türkiye’deki birçok üniversitede görev yapan ilim adamlarının yanı sıra Fas, Cezayir, Tunus, Nijerya, Sudan, Ukrayna, ABD, İngiltere, Fransa, Finlandiya, Botswana, Brezilya, Pakistan, Bangladeş, Filipinler, Endonezya, Hindistan, Irak, Ürdün, Mısır, Yemen, Sudan, Suudi Arabistan, Güney Afrika’dan gelen ilim adamları tebliğ sundular. 

Bitlisli bir âlimin Kur’an ve Sünnet ışığında eserler yazması, eserlerinin bütün dünyada okunması, ilim adamlarının eserler üzerine tebliğler sunması ülkemiz adına imrenilecek bir haslet. Dünya çapında ilim adımı yetiştirmişiz.

Bediüzzüman Said Nursi, CHP’nin dini eserleri yasakladığı, din eğitimini yasakladığı yıllarda yaşadı, ömrünü Kur’an tefsirleri yazmak, onları okutmak ve İslam’ın yaşanmasını sağlamak için harcadı. Bitlis’in Hizan kazası Nurs köyünde doğan Bediüzzaman medreselerde ilim okuyan, Şam’daki Cami-i Emeviye’de hutbe veren bir âlim. Cumhuriyet döneminde CHP hükümetleri onu sürgüne gönderdi; Burdur, Isparta, Denizli, Kastamonu, Afyon illerinde ikamete mecbur etti. Beş defa mahkemeye çıkarıldı, talebeleri ile birlikte yargılandı, her defasında beraat etti; sadece 1935’te Eskişehir mahkemesi, Tesettür Risalesi yazıp kadınların örtünmesinin fıtrî olduğunu savundu diye bir yıl hapse mahkûm etti. Bediüzzaman bu süreyi tutuklu olarak hapishanede geçirdiği için mahkeme sonunda serbest bırakıldı.

Bediüzzaman, etrafında halka oluşturabilen bir âlim. Onun eserlerini okuyanlar Kur’an ve imana hizmet için birlikte çalışıyorlar. Nursî’nin en önemli özelliği, Kur’an ve imana hizmet yolunda hareket ederken takip edilecek metotlar belirlemiş olması. Hizmet esaslarını İhlas ve Uhuvvet Risalelerinde genişçe izah etmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Böl ve yönet CHP-DEM ittifakı 28 Mart 2024 | 162 Okunma Zihin köleliği ve müfredat çalışmaları 21 Mart 2024 | 156 Okunma “Tevhit diliyle fen bilimlerini anlatmak insanlığı kurtaracak, bir çağ kapanacak” 14 Mart 2024 | 287 Okunma Biyoloji müfredatı: Dağ fare doğurmasın 07 Mart 2024 | 179 Okunma DEM Parti milletvekili ve laiklik üzerinden İslam düşmanlığı 02 Mart 2024 | 215 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar