Bayram niyâzı

Ramazan geldi geçti. Bazı sokaklar, pazarlar, dükkânlar, alışveriş merkezleri şenlendi. Bu yerlerde mübarek ayın kokusunu, ruhunu hissettik. Bu hissiyat ile kendimize çekidüzen verdik. Tefekküre daldık, muhasebe ettik her...

Ramazan geldi geçti. Bazı sokaklar, pazarlar, dükkânlar, alışveriş merkezleri şenlendi. Bu yerlerde mübarek ayın kokusunu, ruhunu hissettik. Bu hissiyat ile kendimize çekidüzen verdik. Tefekküre daldık, muhasebe ettik her halimizi.

Şimdi bayrama kavuştuk. Sabrın, kulluğun, tevekkül ve tefekkürün nihayetinde bayram bize en büyük mükâfat. Bir aylık ibadetin sonunda bizi bayram karşılıyor. Ramazan Bayramı tüm gönüllere aynı anda doğuyor. Aynı inanç ve kıvanç ile gönüllerimiz bayram yerine dönüyor. Bu sebepten ötürü bayramda dargınlık, kırgınlık yok oluyor.

Çocukça sevinçlere gark oluyor, çocuk oluyoruz. Çocuk, yani masum ve tertemiz kalbin sahibi. Çocuk kin tutmaz, dargın kalmaz. Çocuk olalım, çocuklarımızla oynayalım, oyalanalım. Zira dünya hayatı bir oyundan ibarettir. Farkına varıp dünyanın çocuk gibi masum geçelim bu duraktan. O zaman dünya bayrama döner. Ezilen, hor görülen, haksızlığa uğrayan kimse kalmaz.

Bugün bayram! Bugün kimlere bayram? Bayramın getirdiği sevinçten mahrum olanlar var mıdır? Kırdığımız, üzdüğümüz, unuttuğumuz veya bizi kıran, üzen ve unutan kim varsa bayramın şuuru ile elimizi uzatalım birbirimize. Bayramlaşalım, barışalım. Niyâzımız olsun cümle insanlık için. Uzaklar yakın, tuzaklar yok olsun bayramda. Huzur ve sürûr dolsun hanemize, gönlümüze, özümüze.

Bugün bayram ama bayramı zindan olanlar da var dünyada. Dünyayı zindana çevirenleri Yüce Allah’a şikâyet ediyoruz. Şikâyet ile de kalmayıp kendimize düşen sorumluluğu da yapma şuuruna ermeliyiz. Zalime karşı durarak safımızı belli etmeliyiz. Bugün hak ve hakikat safında olup da bayram yapamayan ve zindanlarda, hücrelerde ve bin bir türlü işkenceler altında olan mazlumları unutmayalım! Dünyada bu kadar zalim ve zulüm varsa şu soru geliyor akıllara: Nerede bu Müslümanlar? Biz neredeyiz, neyle meşgulüz, kör müyüz, şuursuz muyuz? Düşünelim, biz de düşmeden düşünelim.

Şimdi uzak yakın fark etmeden herkes için niyâzımızı haykıralım. Bayramlar ortak sevinç günü ise sevincimiz yarım kalmasın, tamama erdirelim bayramımızı. Seslenelim gönül coğrafyamıza ve gönül telimiz titresin!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.256 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 325 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 291 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 149 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar