Küresel oyunu nasıl bozarız?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir fotoğraf sergisinde FETÖ üyesi olduğu belirtilen Mevlüt Mert Yalçıntaş'ın silahlı saldırısına uğradı.7...

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir fotoğraf sergisinde FETÖ üyesi olduğu belirtilen Mevlüt Mert Yalçıntaş'ın silahlı saldırısına uğradı.
7 Aralık'ta çarşı iznine çıkan askerlerin bulunduğu halk otobüsüne patlayıcı yüklü araçla terör saldırısı düzenlendi. Bir hafta öncesinde ise İstanbul Beşiktaş'taki saldırıda 40'tan fazla insanımız hayatını kaybetti. Fırat Kalkanı Operasyonu ile fiili bir savaşın içindeyiz. Ayrıca Suriye krizinin başlangıcından itibaren bölgesel-kültürel yakınlık, tarihsel bütünlük ve insanî yönü ile mevzunun bir parçasıyız. En son 15 Temmuz darbe girişimi ile içerideki yoğunluk eşik atlarken bölgesel-küresel gelişmelerle eklemlenen bu vaziyet hem şartların ağırlığını hem de tarihin kritik bir evresinden geçtiğimiz hususunu gösteriyor.
Bugün yaşanan gelişmeler bizleri reel-politiğin içinde konum almaya zorlarken diğer taraftan üzerinde ayakta durmaya çalıştığımız zeminin de ne kadar puslu ve oynak olduğu görülüyor. Kimin elinin kimin cebinde olduğunun belli olmadığı bu hengâmede adım adım Türkiye'yi bir “yönetilemezlik parkuru”na savurmaya çabalayan politikaların devreye sokulduğunu gözlemliyoruz.
Türkiye'nin Soğuk Savaş dönemi boyunca kendi içinde enerji tüketerek vakit öldürdüğü görece stabil dünya dinamiği bugün yeni bir denge arayışında dalgalanırken Türkiye'yi yokladığı görülmektedir. Dolayısıyla yaşanan gelişmelerin izim açımızdan yeni risk alanlarını ortaya çıkardığı söylenebilir. Riskleri etkisiz kılmamız bizim aktör olarak oyun oynama becerimize, işlevsel bir siyaset üretip üretemememize bağlı olarak şekillenecek ve Türkiye'nin bir iddia ve imkân olarak kalıp kalmayacağını belirleyecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsanlar çocuklarına nasıl ihanet ederler? 29 Ağustos 2018 | 5.871 Okunma Mel Gibson, Malik Bin Nebi ve bayramlık sorular 22 Ağustos 2018 | 2.476 Okunma Kriz sıra dışı değil, sıra dışı olan… 15 Ağustos 2018 | 3.625 Okunma MEB’in eylem planı 08 Ağustos 2018 | 387 Okunma Ya inşa ederiz ya da sürükleniriz! 01 Ağustos 2018 | 3.587 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar