Dünya Kupası, istavroz ve yeni tip sekülerleşme

Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 FIFA Dünya Kupası'na sayılı günler kaldı. Bu dünya kupasından akılda ne kalacak bilemeyiz. Ama geçmiş yıllardaki organizasyonlarda hafızalara yer eden pek çok...

Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 FIFA Dünya Kupası'na sayılı günler kaldı. Bu dünya kupasından akılda ne kalacak bilemeyiz. Ama geçmiş yıllardaki organizasyonlarda hafızalara yer eden pek çok şeyin futbolla ilgisi yoktu.

Ne de olsa futbol sadece futbol değil!

***

Meksika’da gerçekleşen 1970 Dünya Kupası’nda 3.Grupta ilk karşılaşma Brezilya - Çekoslovakya maçıydı. Jalisco Stadında 52 bin seyircinin önünde kadrosunda Pele, Jairzinho, Rivelino gibi isimleri bulunduran Brezilya o gün ilk gölü yemesine rağmen maçı 4-1 kazandı. Brezilya, Çekoslovakya maçı ile başladığı turnuvayı finalde aynı skorla İtalya’yı devirerek şampiyon olarak tamamladı. 

Çekoslovakya o yıllarda sosyalist bir rejim ile yönetiliyordu. Sahada, yönetimi askeri cuntanın elinde olan Brezilya ile bir demir perde ülkesi olan Çekoslovakya karşı karşıya geliyordu.

 İlk gol 11. dakikada Çekoslovakya adına Ladislav Petras’dan geldi. Brezilyalı oyuncular yedikleri golden çok golü atan Petras’a şaşırmışlardı. Petras takımını öne geçiren golü attıktan sonra Jalisco Stadını dolduran 52 bin seyircinin gözleri önünde komünist bir ülkenin sporcusundan beklenmeyecek bir şey yaptı: Gol sevincini istavroz çıkararak yaşadı!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsanlar çocuklarına nasıl ihanet ederler? 29 Ağustos 2018 | 5.873 Okunma Mel Gibson, Malik Bin Nebi ve bayramlık sorular 22 Ağustos 2018 | 2.477 Okunma Kriz sıra dışı değil, sıra dışı olan… 15 Ağustos 2018 | 3.626 Okunma MEB’in eylem planı 08 Ağustos 2018 | 388 Okunma Ya inşa ederiz ya da sürükleniriz! 01 Ağustos 2018 | 3.587 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar