Okulda katliam var!

Polis kayıtlarına göre Nicolos Cruz o gün Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ne yanında AR-15 model bir yarı otomatik silah ve her birinde 30 mermi olan çok sayıda şarjör ile geldi. 19 yaşındaki Cruz’un son...

Polis kayıtlarına göre Nicolos Cruz o gün Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ne yanında AR-15 model bir yarı otomatik silah ve her birinde 30 mermi olan çok sayıda şarjör ile geldi. 19 yaşındaki Cruz’un son sınıftayken disiplin cezası alarak atıldığı okuluna son gelişiydi bu.  Okul binasının içine girmeden önce ateş etmeye başladı ve içeriye girince yangın alarmını çalıştırdı. Silah seslerini duyan öğretmen ve öğrenciler, yangın alarmıyla birlikte kaçmak için koridorlara çıkınca, kendisini kaçmaya çalışanların arasına gizleyen Nicolas Cruz’un açık hedefi haline geldiler.   

Nicolos Cruz 12 kişiyi okulun içinde öldürdü.  Dışarıya çıktığında okulun bahçesinde iki kişiyi daha öldürdü. Sonra kaçarken sokakta bir başkasını öldürdü ve iki kişi de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Katliamı gerçekleştirdiği Marjory Stoneman Douglas Lisesi 'nin iki kilometre uzağında yakalanıp gözaltına alındı. Her şey bittiğinde Nicolos Cruz’un tek başına gerçekleştirdiği katliamın bilançosu ağırdı: Çoğu öğrenci olmak üzere 17 ölü, 14 yaralı.

Bu korkunç sonuç, katliamı ABD tarihinin en fazla can kaybı yaşanan 10 silahlı saldırısı arasına soktu. Başka bir istatistik ise bu olayın son olmayacağını haber veriyordu. Geçmiş yıllarda gerçekleşen okul katliamları bir yana bu olay, ABD’de 2018 yılı itibariyle 6 haftalık süre içinde okullarda yaşanan 18'inci silahlı saldırı olayı olarak kayıtlara geçti.

Florida eyaletinin Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nde 15 Şubat’ta gerçekleşen bu katliam haberini duyduğumuzda biz henüz başka bir haberi hararetle tartışıyorduk. Çorlu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ders esnasında bir öğretmenin sınıf içerisinde öğrencisi tarafından taciz edilişinin haberiydi bu. Bu haber kuşkusuz 15 Aralık 2017’de habercilerin “Lisede dehşet!” başlığı ile servis ettikleri İzmir Ödemiş’te meydana gelen saldırının yanında sıradan bir durumu yansıtıyordu. Hatırlanacağı üzere İzmir Ödemiş’te meydana gelen olayda, tıpkı Nicolas Cruz gibi disiplin cezası aldığı okuluna silahla gelen iki 11. Sınıf öğrencisi, Okul Müdürü Ayhan Kökmen’i katlettiler.

Şimdi soru şu: Bu haberlere şaşırmak dışında anlamlı tepkiler verebilecek miyiz?

Modern okul sistemi geride bıraktığımız son 150 yılda tüm ülkelerce rağbet edilen küreselleşmiş bir sistem. Dolayısıyla bu sistemin neden olduğu, yol açtığı sonuçlar da küresel sorunlar. Küresel sorunlar ile biz fanileri karşı karşıya getirip şapkasından tavşan çıkaran sihirbazlar gibi  “mucize” yaratarak sorunların üstesinden gelmemizi bekleyenlerin gafleti ortada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsanlar çocuklarına nasıl ihanet ederler? 29 Ağustos 2018 | 5.871 Okunma Mel Gibson, Malik Bin Nebi ve bayramlık sorular 22 Ağustos 2018 | 2.476 Okunma Kriz sıra dışı değil, sıra dışı olan… 15 Ağustos 2018 | 3.625 Okunma MEB’in eylem planı 08 Ağustos 2018 | 387 Okunma Ya inşa ederiz ya da sürükleniriz! 01 Ağustos 2018 | 3.587 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar