Ya yabancı döviz getirmezse

Birkaç gündür çok sert esen poyraz etkisini biraz yitirdi diye her şey güllük gülistanlık oldu ya da olmak üzere sanmayalım.Bu poyrazın nedenini de iyi tahlil edelim. Dünyanın adeta tepesinde oturan ve bir sözüyle...

Birkaç gündür çok sert esen poyraz etkisini biraz yitirdi diye her şey güllük gülistanlık oldu ya da olmak üzere sanmayalım.

Bu poyrazın nedenini de iyi tahlil edelim. Dünyanın adeta tepesinde oturan ve bir sözüyle tüm ekonomileri allak bullak edebilen “büyük devlet adamı” tweet atmak gibi neredeyse çocukça sayılabilecek bir yöntemle adeta kaos yarattı. Dolar tüm dünyada tırmandı, bundan biz de nasibimizi aldık.

Dolayısıyla son günlerde Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybında asıl etken Türkiye’nin yaptıkları ya da yapmadıkları değildi. Hiç kuşku yok ki Türkiye’nin çok eksikleri var, atılması gereken çok adım var. Hem zaten yaşanan gerginlikten en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor olmamız da bu eksiklikler yüzünden değil mi... Ama bu tırmanışta temel etken biz değiliz, bunu görelim. Kur artışı yavaşlayınca ve hatta biraz geri dönünce de hemen “İşte her şey yoluna girdi” diye rahatlamayalım.

Rahatlamayalım; çünkü önümüzdeki günlerde bu gerginlik yatıştıktan sonra kendi yarattığımız sorunlarla karşı karşıya kalacağız, bu kaçınılmaz.

Bu köşede dün ödemeler dengesinin finans kalemlerini irdelerken yazdık. Şubat ayında doğrudan yatırım ve portföy yatırımı yoluyla döviz gelmediği gibi net çıkış var.

Mart ayının portföy yatırımlarını biliyoruz, çıkış sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre mart ayında yurtdışında yerleşikler hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi satmak suretiyle net 459 milyon dolar çıkarmışlardı. İlk üç aydaki net giriş ise yalnızca 470 milyon dolar olmuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar