Sanayi üretimindeki artış daha da hız keseceğe benziyor

Sanayi üretimi artmaya devam ediyor etmesine ama artış hızının giderek yavaşladığı da dikkat çekiyor.TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, “gözle görülür, elle...

Sanayi üretimi artmaya devam ediyor etmesine ama artış hızının giderek yavaşladığı da dikkat çekiyor.

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, “gözle görülür, elle tutulur, sayılabilir üretim”, yani herhangi bir arındırma işlemine konu olmamış endekse göre oluşan üretim nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı.

Üretim artışı ocakta yüzde 12.9, şubatta 10.2, martta ise yüzde 7 olmuştu. Artış hızındaki gerileme nisanda da sürdü ve yüzde 5.1’e inildi.

Yılın ilk dört aylık döneminde geçen yıla göre oluşan üretim artışı ise yüzde 8.6 olarak ölçüldü.

Genel gidişatı aydan aya olan üretim değişimine göre daha sağlıklı gösteren bir başka veri var. Son bir yıldaki üretimin, önceki bir yıla göre olan değişimi. Buradaki hareketler, bir yıllık dönem kapsandığı için, doğaldır ki çok daha yavaş. Şimdi de bu değişime bakalım.

Ocak ayı itibarıyla bir yıllık üretim, önceki bir yıla göre yüzde 9.4 arttı. Yıllık üretimdeki değişim şubat ve mart ayları itibarıyla yüzde 10.2 düzeyinde oluştu, nisandaki oran ise yüzde 10’a indi. Muhtemeldir ki mayıs verileri açıklandığında yıllık üretim değişimini yüzde 10’un altında göreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 360 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar