Sahi Merkez niye enflasyon tahmini yapıyor ki?

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya önceki gün yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı ve Merkez Bankası’nın bu yıla ilişkin enflasyon tahmininin yüzde 8.4’e yükseltildiğini...

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya önceki gün yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı ve Merkez Bankası’nın bu yıla ilişkin enflasyon tahmininin yüzde 8.4’e yükseltildiğini gördük. Ocak ayında açıklanan ilk raporda tahmin yüzde 7.9’du.

Peki Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yükseltmesine şaşırdık mı ya da şaşıran ve “Eyvah enflasyon yükselecekmiş” diyen kimse oldu mu, hiç sanmıyoruz. Hatta Merkez Bankası’nın tahminini yukarı çekerek yüzde 8.4 düzeyinde ilan ettiği gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek enflasyonda tek haneye inmenin zorluğundan söz etmedi mi? Yani yüzde 8.4’ün bir anlamda kaygı duyulacak değil, tutturulması pek mümkün görülmeyen bir oran olduğunu bizzat Mehmet Şimşek itiraf etmiş olmadı mı?

Merkez Bankası her yıl dört enflasyon raporu açıklıyor ve bu kapsamda o yıla ve bir sonraki yıla ilişkin enflasyon tahminini ilan ediyor. Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi uzun vadede hep yüzde 5, orta vadeli programda ise son birkaç yıldır yüzde 5’ten daha yüksek hedefler belirleniyor. Aslında burada bile bir karmaşa var. Türkiye yıla başlarken neredeyse iki hedefle yola çıkmış oluyor. Biri Merkez Bankası’nın hep sabit tuttuğu hedef, diğeri ise hükümetin orta vadeli programla ortaya koyduğu hedef.

Merkez Bankası, “hedef sabit kalmakla birlikte” gelişmeleri göz önünde bulundurarak tahminini revize ediyor. Bu revize de hep yukarı yönlü oluyor.

İşte beş yılın tahminleri ve gerçekleşme... Merkez Bankası yalnızca 2014 yılında o da son tahmininde gerçekleşmenin altında bir oran dile getirmiş. 2014 yılının son enflasyon raporunda o yılın TÜFE gerçekleşmesi yüzde 8.90 olarak tahmin edilmiş, ama gerçekleşme yüzde 8.17 olmuş. Ancak 2014’ün kasım sonunda yıllık artışın yüzde 9.15 düzeyinde bulunduğunu, yıl sonunda ise aralık ayındaki hiç beklenmeyen yüzde 0.44’lük fiyat düşüşü sayesinde yüzde 8.17’ye inildiğini hatırlamakta yarar var. Yani 2014, sıra dışı bir yıl.

2014 sonrasında hiç tutmadı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mevduat faizi yüzde 25’e, kredi faizi yüzde 35’e oturdu 01 Ekim 2018 | 1.206 Okunma Faiz arttı ama yabancı DİBS satmaya devam ediyor 28 Eylül 2018 | 531 Okunma İşte yaşınız, işte kalan zamanınız! 27 Eylül 2018 | 362 Okunma YEP’e dayandırılan hesaplamalarda akıl almaz hatalar yapılıyor 26 Eylül 2018 | 263 Okunma İşte gelir gruplarına göre harcama durumumuz... 25 Eylül 2018 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar